Wednesday, June 27, 2012

PROTON SAVVY - Service & part - MELAKA

Berita baik bagi pemilik Proton SAVVY. Kami menyediakan khidmat membaikpulih kereta jenis SAVVY seperti berikut:

- Kepanasan Melampau / Overheating
- Lonjakan / Jerking
- Pertukaran Timing belt
- Masalah Sensor / Sensor Problem
- Servis AMT CLUTCH PUMP - Minyak bocor
- Baik Pulih ELECTRO MOTOR PUMP - Tukar Carbon Brush dan Oil Seal
- Baik Pulih STEERING RACK - RECONDITION / REBUILT
- Membekalkan alat-alat ganti Proton Savvy dengan harga yang berpatutan.


Sebarang masalah mengenai Proton Savvy anda,
Sila hubungi kami di talian: 011 18232 434  ( ATUR / CDMA)
Bagi pelanggan yang menggunakan Maxis Hot Ticket, sila gunakan no Maxis kami : 017 - 225 7944


JIKA ANDA BERMASALAH UNTUK KE TEMPAT KAMI, PERKHIDMATAN BERGERAK KETEMPAT ANDA ADA DISEDIAKAN. HARGA UPAH KERJA YANG SAMA, ANDA CUMA PERLU TAMBAH KOS PENGANGKUTAN SAHAJA. UNTUK KERJA PEMBAIKAN -

- BREAKDOWN - AMT / ENGINE
UNTUK KEROSAKAN LAIN, BERGANTUNG KEPADA SITUASI SEMASA.


DIAGNOSTIC SCAN TOOL

Kami ada menyediakan perkhidmatan SCAN TOOL - SPECIAL FUNCTION RESET untuk SAVVY kesayangan anda. Untuk AMT, setiap pertukaran part yang baru,  rekod memory ECU / TCU mestilah dikemaskini. Jika WARNING INDICATOR anda menyala dengan sendiri, bermakna kenderaan anda perlu diperiksa dengan SCAN TOOL, untuk mengenal-pasti punca kerosakan. SCAN TOOL kami boleh mengesan kerosakan atau setting / tuning untuk semua jenis kenderaan Jepun, Asia dan Conti, termasuk lori - MAN / VOLVO / SCANIA / ERF. 

Caj Perkhidmatan :

 Actuator test / fault Code reading & erase  - RM50.00 
Reprogramming AMT part - RM80.00

* harga tidak termasuk kos pengangkutan, alat-ganti dan upah kerja membaiki.

---------------------------------

PAKEJ TIMING BELT UNTUK PROTON SAVVY



( Pakej termasuk )
*   TIMING BELT + TENSIONER BEARING + 2 PCS OIL SEALS.
     (80K Km @ 2 TAHUN atau mana sampai dahulu )
*   4PK1540 AIRCOND BELT  - 
*   3PK750 ALTERNATOR BELT  - 
*   WATER PUMP.
*   2 pcs AIRCORD BELT BEARING -
*   COOLANT 500ml x 5
*   DTC DIAGNOSTIC 
*   PEMASANGAN







TAWARAN HARGA PAKEJ BAGI BULAN JUN 2013
-------------------

PAKEJ AMT ROBOTIC 




GAMBAR CONTOH

- NEW - FULL SET AMT ROBOTIC + 1 pc CPS (clutch position sensor )
   ( Trade-in old part )
- NEW VALEO CLUTH PLATE KIT
- FLYWHEEL OIL SEAL
- 75W80 ELF TRANSELF GEARBOX OIL
- ELF RENAULTMATIC D3 SYN
- NEW - THERMOSTAT HOUSING
- PEDAL BRAKE SWITCH
- AMT PUMP RELAY
- 2.5  LITER COOLANT
- PEMASANGAN & REPROGRAMMING
- JAMINAN 10,000KM @ 6 BULAN ( MANA TERDAHULU )

TEMPOH PEMASANGAN - 1 HARI 

RM5,500.00  ( FLYWAYS MEMBER )

--------------------------
PAKEJ - CLUTCH PLATE KIT UNTUK SAVVY MT / AMT




- SMARTLION CLUTCH PLATE KIT  - 1 set
- SKF CLUTCH BEARING x 1 pc,
- CLUTCH CABLE x 1 pc,
- FLYWHEEL OIL SEAL x 1 pc,
- COOLANT 500ml x 5 ,
- NEW - THERMOSTAT HOUSHING x 1 pc,
- 75W80 ELF TRANSELF GEAR OIL
- LABOUR CHARGES

----------------------------


GAMBAR CONTOH

RECOND / REBUILT - CLUTCH ACTUATOR JACK + NEW CLUTCH POSITION SENSOR (CPS).

RM1,800.00 - TRADE IN PART LAMA

Jaminan untuk 5,000 KM atau 3 bulan atau mana terdahulu.




-------------------

GEAR BOX AMT (BARU)

JUNE SPECIAL..





GEARBOX AMT (BARU)
ODOMETER PENGGUNAAN : 0 Kmj
JAMINAN : 10,000 Kmj ATAU 6 BULAN ( Mana sampai dahulu)
HARGA : RM3,500.00
Untuk member, sila reply email dari kami, dan kami akan berikan harga special. 


-------------------------


SENARAI HARGA ALATGANTI PROTON SAVVY



ENGINE & GEARBOX MOUNTING

ENGINE MOUNTING : 3 pcs.

RM280.00 complete set


PEMASANGAN - RM45


----------------------------------------------------------------


AIRCOND BELT - TENSIONER:

PULLEY GEAR :
RM195.00
PULLEY :   RM195.00
----------------------------------------------------------------


RADIATOR FAN MOTOR :
APM     -  RM200.00
LOCALRM125.00

PEMASANGAN - RM20.00
----------------------------------------------------------------

HOT SALE..




OEM VEHICLE SPEED SENSOR - METER  ( VSS ).
Made in ITALY
- RM130.00  termasuk kos pos laju untuk Semenanjung Malaysia.

Untuk member, sila SMS dan nyatakan no kereta, dan kami akan berikan harga special....








---------------------------------------------------------------

CLUTCH PLATE KIT.






BRAND -  SMARTLION / SMARTKIT
BEARING - SKF
HARGA - RM399.00


------------------------------ 

HOT SALE..



BRANDED SPECIAL TOOL - RM200.00 (C.O.D.)

POS LAJU - 
SEMENANJUNG MALAYSIA + RM10.00
SABAH / SERAWAK + RM30.00
SINGAPURA  + RM60.00

1pc SATA BIT SOCKET - T30
1pc SATA BIT SOCKET - T20
1pc SATA SOCKET - E8
1pc SATA SOCKET - E10
1pc SATA SOCKET - E12
1pc SATA SOCKET - 10mm
1pc SATA / KING TOYO EXTENSION BAR - 3"
1pc SATA / KING TOYO EXTENSION BAR - 6" 
1pc TOYO - SAVVY MAGNET PLUG
1ps - CUSTOM SAVVY OIL DRAIN PLUG SOCKET
1pc  RATCHET HDL STUBBY

SETIAP PEMILIK SAVVY WAJIB MEMILIKI TOOL INI. 
* BOLEH BUKA SPARK PLUG -
* BOLEH BUKA COIL PACK -
* BOLEH TUKAR AIR CLEANER / FILTER
* BOLEH BUKA OIL SUM DRAIN-PLUG ( TUKAR MINYAK HITAM / ENGINE OIL/GEARBOX )
* BOLEH BUKA INTAKE MANIFOLD
* BOLEH BUKA CYLINDER HEAD.

PASTIKAN TOOLS INI BERADA DIDALAM SAVVY ANDA SEPANJANG MASA, JIKA ANDA TAK TAHU GUNA, PASTI ADA MANUSIA PRIHATIN YANG AKAN MEMBANTU ANDA UNTUK " TOLONG SELESAIKAN MASALAH ANDA"..


--------------------------------------





TIMING BELT KIT - RENAULT 100K
- 1 pc TIMING BELT
- 1 pc TENSIONER BEARING
- 2 pcs OIL SEAL

HARGA - 
------------------------------------------------------------





WATER PUMP -
BRAND -  FLYWAYS AUTOPART/  Made in ITALY

HARGA - call le kalau nak tahu...member dapat harga special..


-------------------------------------
8200660882 / 7700110716 - THERMOSTAT HOUSING




*  BRAND - FLYWAYS AUTOPART / Made in ITALY
*  THERMOSTAT OPEN PADA SUHU 89 CELCIUS.
*  KUALITI - DIJAMIN SAMA MACAM YANG KELUAR DARI KOTAK BRANDED......
*  STOK - CUKUP UNTUK 10 TAHUN AKAN DATANG.
RM - call le kalau nak tahu...member dapat harga special..

Untuk member, sila SMS dan nyatakan no kereta, dan kami akan berikan harga special...
-------------------------------------

ENGINE SPEED SENSOR (ESS)


ESS a.k.a FLYWHEEL SENSOR a.k.a CRANK POSITION SENSOR a.k.a TDC SENSOR.

SAVVY anda payah nak dihidupkan?..suka mati engine merata tempat??..malu??? benggang tahap gaban a.k.a CIPAN????... 
Selesaikan masalah anda, dengan menukar ESS seperti gambar diatas. Cuma perlukan spanner size 10mm untuk membuka 2 batang bolt pada sensor tersebut, kemudian sambungkan wayar yang telah di solderkan pada sensor tersebut kepada wayar sebelum socket ESS di kereta anda, dan balutkan dengan wayar tape dengan kemas, kini SAVVY anda tidak akan menyakitkan hati anda lagi..dengan perangai suka mati merata tempat, atau jerking tak tentu hala..hanya...

RM200.00 x 1 pc 

-------------------------------------
POWER STEERING - SENSOR


ADAKAH MINYAK POWER STEERING SELALU KENA TOP-UP?, BOCOR TAPI TAK TAHU KAT MANA??..

INILAH JAWAPANNYA..HANYA TUKAR POWER STEERING SENSOR, DAN MASALAH PUN AKAN SELESAI..

HARGA - RM200.00 X 1 pc



--------------------------

BARANG BARU.....

H7 x 55W bulb.






6000 HOUR'S LIFESPAN,
GERMANY TECHNOLOGY,
SUPER BRIGHT,
A PAIR PER BOX,


ADA 2 WARNA, RAINBOW YELLOW ATAU SUPER WHITE. ANDA BOLEH ORDER SATU WARNA ATAU CAMPUR WARNA.

* Boleh digunakan untuk Lampu tinggi dan rendah.

RM45.00   untuk 2 pcs ( termasuk kos pos laju untuk Semenanjung Malaysia )
HARGA MEMBER, SILA SMS DAN NYATAKAN NO KERETA.


--------------------------


Untuk menjadi ahli, sila baca syarat-syaratnya disini



* SILA CALL / SMS UNTUK TEMPAHAN. KHIDMAT PEMASANGAN DISEDIAKAN.
** CAJ PENGHANTARAN / POS LAJU AKAN DITANGGUNG OLEH PEMBELI.

338 comments:

  1. Salam, ada x pengalaman savvy bocor? Baru2 ni bawa savvy dlm hujan lebat, esoknya baru perasan seat belakang basah. bila bukak kaepet habis basah. selalunya bhg mana yg berkemungkinan bocor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, nak kepastian, buat water test.caranya -

      Semburkan bahagian bumbung / tingkap kereta dgn pancutan air paip, dan seseorang mesti berada didalam kereta untuk membuat pemerhatian. Jika bocor dari bahagian seat belakang, cuba angkat seat tersebut, dan periksa lubang bulat penutup fuel pump tu, sealkan dengan silikon jika perlu. tk

      Delete
    2. Terima Kasih, sy akan lakukan spt yg di sarankan

      Delete
  2. Wassalam, mileage dah berapa? kemungkinan Pedal Brake Switch dah problem...ni kemungkinan je..nak kepastian, kena diagnostic dulu. tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mileage baru 54k. Bile gear dah tukar kpd manual tiba2, dia terus ke gear 2 xboleh nk drop gear 1. Saya duk di sri gombak bt caves, mcm mana nk guna khidmat tuan. Tkasih

      Delete
    2. Saya boleh ke Bt. Caves, kos transport RM120.00, kos partsnya bergantung pada jenis kerosakan. tk

      Delete
  3. Salam tuan perunding

    Saya hepi dgn prestasi kereta savvy saya dan milage dah dekat 200k. Sejak kelmarin, ketika pagi kereta saya berlaku jerking ketika warm up. Kadang2 bila tekan minyak ia kosong. So kena tekan 2 or 3 kali baru rpm naik. Bila enjin dah panas ia ok semula. Cuma sesekali tgh jalan tu tekan minyak ada terasa kosong. Sejak semalam saya dah hantar worksyop dan dah service throtle body, tukar plug, tukar feul filter. Tapi masih lagi terjadi. Saya pernah tukar new coil 2 tahun lepas tp blum pernah tukar tdc sensor. Adakah ia disebabkan oleh tdc sensor? Harap tuan perunding dapat membantu.

    Tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, problemnya berpunca dari pedal minyak, kena tukar yang baru. tk

      Delete
  4. Salam tuan perunding.boleh ke savvy manual ditambah dengan sistem amt? Saya berminat dgn sistem ini tetapi adakah ia akan menjejaskan setting manual asal? Kalau boleh tambah amt, berapa anggaran kos untuk semua termasuk joystick, meter n pedal. Terima kasih tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, kosnya mungkin boleh dikurangkan jika buat pertukaran suka sama suka dengan pemilik savvy MT...cubalah buat tawaran, rasanya ramai yang berminat.. tk

      Delete
    2. Anonymous,sy pengguna savvy amt,kalau u Mau amt blh call saya,dulu wife sy guna,skng sy pakai,jd sy Mau manual.call me 0195755774

      Delete
    3. Askm.sye nk tnye gear box minual savvy brapa ya? Sbb mmber gexbox minual rosak

      Delete
    4. Wassalam,gearbox manual,terhangat dipasaran, dan agak susah utk dapatkannya..tk

      Delete
  5. nak tanya lah.apa absober&spring belakang yg paling sesuai untuk savvy ya.yg ori lembut sgt lah,baru isi sorg dah tenggelam

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak yang spring keras, guna spring sport..tapi akan jadi rendah sedikit..ataupun cuba letakkan getah yang dimasukan didalam gelung spring belakang..dengan cara ini,coil spring belakang tidak akan turun ketahap maksima..dan boleh menjadi spring tambahan, pemanduan pun seronok..boleh cuba tanya di kedai assesori..

      Delete
    2. Salam, sy terbaca dlm club savoc
      mereka guna absober wira atau waja. tp tapak asal kena ketuk keluar

      Delete
    3. Wassalam, saya tak pernah mencuba lagi..dan kalau rasa berbaloi, cubalah....

      Delete
    4. Ini adalah jawapan untuk masalah spring belakang. Jika ingine yang keras, boleh gunakan coil spring belakang dari HONDA SM4, tapi kalau perlukan yang lembut sikit, boleh gunakan coil spring belakang dari kereta WIRA, PnP sahaja, tak perlu ubahsuai apa2, dan kalau nak rendahkan sikit, cuma perlu bakar coil spring tersebut dalam 1 gelung. tk

      Delete
    5. Askm.sye nk tnye gearbox minual savvy brapa ya? Sbb krta adik sye rosak..

      Delete
    6. Wassalam abg faizul. Saya cuma boleh dapatkan stok terpakai dari uk, kosnya dlm lingkungan rm4k. Tk

      Delete
  6. Hi, saya from area gombak, lampu indicator auto kadang2 menyala tapi tetap boleh masuk gear dan jalan seperti biasa, boleh saya tau apa masalah dia? TQ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, maknanya, TCU ada merakamkan fault code. Tiada jawapan untuk masalah ini, kecuali selepas buat diagnostic,baru tahu masalah yang sebenar..cuma tuan/puan dah boleh mula menabung, sekurang2nya RM2000.00 mesti ada dalam simpanan. tk

      Delete
  7. Apa fungsi speed sensor model amt

    ReplyDelete
    Replies
    1. speed sensor MT dengan AMT sama je, cuma untuk AMT, signal dari speed sensor amat diperlukan oleh TCU bagi melengkapkan program proses pertukaran gear.Jika tiada data berkenaan kelajuan kereta tersebut, TCU akan menjadi pincang tugas, dan kadang2 gear akan bertukar ke 'N' dengan sendirinya, atau kereta akan jerking.. tk

      Delete
  8. salam.. savvy amt sy ada masalah gear sangkut kat 1 je,bl dh jem kat 1 xleh nk start kena jump dr dpn br leh start.. sblum ni ada antar repair tp pas 6bln jd lik.. mintak khidmat pakar adakah tcu problem? & kos utk diagnostic dgn transport ke ampang k.l brape.. tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, kalau jem kat gear 1, biasanya electro motor dah 'kong'. cuba 'on' switch, kemudian masukkan gear dari gear '1 - 5 dan R', boleh atau tidak?.

      Kemudian tekan pedal brake, dan cuba crank / start engine, starter boleh crank atau tidak? dan adakah engine dapat dihidupkan..

      Kos untuk diagnostic dan transport ke Ampang, RM200.00,

      Jika electro motor pump 'kong', untuk electro motor terpakai ( trade-in ) RM700.00, tetapi akan cepat rosak, jika electro pump tersebut bekerja tanpa henti disebabkan -

      Tekanan (pressure) BAR dalam sistem modulator turun dengan cepat, kerana berlaku kebocoran. Sebaiknya, tukar 1 set robotic yang recondition atau baru. tk

      Delete
    2. Langsung xgrak stuck kat 1 je,cost rotobic tu brape en? Kalau nk buat keta kena towing melaka or mcm mana tu...

      Delete
    3. Maaf silap info gear leh masuk 1,2 & R je... Kena start direct dr enjin coz xleh nk N start enjin..

      Delete
    4. kalau engine hidup, memang boleh masuk gear 1,2 dan R sahaja. Cuba 'ON'kan switch (engine mati) kemudian masukkan gear 1-2-3-4-5 & R, boleh atau tidak.

      Kalau nak towing pun boleh, atau nak bayar kos transport saya pun boleh..lokasi dimana ya..tk

      Delete
    5. Alamak nk test pun dh xleh lak bang,bateri kong.. Tp sblum ni time start enjin je leh grak gear 1,2,R time on switch xleh.. Agak2 apa problem nyer & anggaran.. Lokasi ampang k.l,if convert manual trus byk mkn rm x? Huhuhu...

      Delete
    6. Kalau dah AMT tu, biarlah kekalkan sebagai AMT...mana ada kereta harga bawah RM10K yang guna gear macam F1..cuma savvy je..tulah kelebihan yang boleh dibangga2kan..walaupun maintenancenya agak tinggi sikit..

      Delete
    7. orait,tqvm!! nanti sy cll,tnggu bajet dl.. anggaran xdpt nk agak ke if nk repair bang?

      Delete
    8. Maksima..RM5,500.00.....tu je anggaran yang saya boleh..jika banyak benda yang boleh diselamatkan, kos akan rendah dari anggaran tu.. tk

      Delete
    9. PEMBETULAN: tu je anggaran yang saya boleh bagi..

      Delete
    10. Smlm ada la plug in bateri nyawa2 ikan tu,ada gak dgr bunyi sensor tu dok tit tot tit reading..kikiki. Yg nyala lampu indicator brek safetybelt kot dgn pintu je.. Tang lampu myk dgn lampu auto & gear tu xnyala lak..huhu

      Delete
  9. Salam....problem savvy MT sye time pusing habis stereng kekiri akan dgr bunyi bising 2-3kali...pecut 120km/j stereng gegar..sblm ni 140km/j x gegarpun stereng n dah buat balencing n allignment 2-3kali x jadi gak..
    -time drive ade bunyi kat tombol gear..kalu pgang tombol bunyi hilang..
    -time stat enjin 1st x bleh cam piston x gerak cam bunyi stater je jln n off/on balik 2nd start dah ok..
    -bunyi enjin yang sgt bising vibration kuat n xde power bile A/C on..time A/C off bunyi bising n bergetar tu berkurangan n enjin ok balik..
    -sye tggal kat damansara damai PJ n camane nk contact awk atau boleh dtng check x???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,

      1 - Steering aligment dah terlebih sebelah kiri, tie-rod end dah sangkut pada RIM, cuba tengok, kalau betul, sila aligment tayar semula, bahagi sama tengah..

      2 - Steering gegar : Bunga tayar dah botak, sila tukar. Kalau tayar masih ada bunga, sila buat balancing dan pusingkan kedudukan semua tayar. Kalau balncing dah okey, maknanya driveshaft dah tak elok.

      3 - Tombol gear bunyi, maknanya tombol tersebut dah longgar, repair tukar bush jika bush dah rosak, atau mounting engine dah mula pecah, tukar semua mounting engine.

      4 - Starter gear taknak keluar, cuba servis starter motor, atau tukar jika perlu.

      5 - Engine bergetar kuat, mounting engine dah pecah, sila tukar dulu. Kalau engine takde power semasa on aircond, sila servis engine, tukar spark plug dan cuci throttle body.

      6 - Saya tinggal di Ayer Keroh Melaka, marilah bercuti ke Melaka :),...boleh keluar exit tol Ayer Keroh dan kalau nak MAP, boleh cari kat GOOGLE MAP, kemudian taip FLYWAYS TNT AGENCY, nanti boleh print MAP untuk ketempat saya. tk

      Delete
  10. kenapa ye susah nak start enjin?
    dalam minggu ni dah 4-5 kali susah nak start. bukan masalah bateri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Solder terus ESS, selesai masalah. tk

      Delete
  11. kete sy x blh nk masuk gear, hnya gear 3 n gear 4 je blh masuk nape eak? kalo Cheras u blh dtg x? nak tukar timinmg belt lg, ingt nak amek package sting garden jew..now kete kt bengkel coz hari tu da sngkut x leh nak gerak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak sebab kalau kena kes camni, Tak dapat nak terangkan apa yang rosak sebenarnya, kena test dulu baru boleh bagi jawapan apa punya sebenarnya. tk

      Delete
  12. bos. klu datang ipoh tukar timing belt, aircond n ALTERNATOR BELT, brp kos nya? n check kereta sekali....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kereta boleh jalan, elok datang je melancong ke Melaka. Maaf, saya cuma akan keluar jika breakdown AMT part sahaja. tk

      Delete
  13. Salam, saudara perunding,

    harini saya bawak savvy MT, bila pusing stereng ada bunyi macam berpasir, dan hon pun dah tak berbunyi. Apa masalahnya ya? Terimakasih... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni confirm steering punya clock spring rosak.. xmahal pun, dalam rm150 siap pasang kat mana2 pun..

      hehe, tolong jawab sebab pernah alami.. tapi aku xtukar pun, aku buka cover dia je, da xada bunyi pasir2 tu lagi, tapi xada la hon, kalau nak tegur orang, buka tingkap jerit jela, hehe

      Delete
    2. Pastu kalau tak dengor gak, langgor je..
      Betullah tu, clock spring je problem tu..atau pun cari bosskit BLM, pastu pakai steering sukan..tk

      Delete
    3. Terimakasih byk2 atas jawapan tu... :)

      Delete
  14. baru ni savy sya mengalami kerosakan tayar belakang dan hampir tercabut,terpaksa tarik ke bengkel(bearing jem) jd pihak bengkel telah pasang 1set saga blm punye shaf drum break dan barang2 berkaitan.adakah ubahsuai ini menjejaskan savy saya,mintak pendapat tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak...dan hasilnya lebih baik daripada guna semula set SAVVY. Untuk pelanggan saya, biasanya saya akan rekomenkan untuk tukar kepada set BLM. tk

      Delete
    2. Saya cuma rekomen, tetapi saya tak buat. Kos anggaran dalam RM1100.00 untuk complete set, tambah lagi RM200.00, dah boleh guna set bearing & disc brake belakang mitsubishi eterna turbo A.K.A PERDANA, cuma rim kena beli sendiri, untuk 8 lubang PCD 100 x 114.3. tk

      Delete
  15. saya ada beberapa masalah.hrp dpt membantu :

    1. kereta saya ada bunyi TIKUS mendecit pada tayar hadapan dan belakang.kenapa yer...

    2. handbrake apabila ditarik kereta akan menggelongsor bila kat bukit...kena tarik kuat2 kadang2 smpai berkali2 baru berfungsi dgn baik

    3. bila dah tarik handbrake pada jalan berbukit, kereta akan berhenti cuma terasa seolah2 kereta bergerak ckit ke kanan.apa puncanya ye??

    4. kereta akan MENGAUM ketika saya memperlahankan kereta (RPM akan naik tetiba) di trafik atau simpang.....kenapa ye.

    untuk makluman tuan saya memakai savvy MT
    harap dapat membantu

    TAUFIK , Setapak KL

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. kereta saya ada bunyi TIKUS mendecit pada tayar hadapan dan belakang.kenapa yer...Jawapan : Cuba ALIGMENT tayar dahulu.

      2. handbrake apabila ditarik kereta akan menggelongsor bila kat bukit...kena tarik kuat2 kadang2 smpai berkali2 baru berfungsi dgn baik . Jawapannya : Handbrake nak kena buat adjustment.

      3. bila dah tarik handbrake pada jalan berbukit, kereta akan berhenti cuma terasa seolah2 kereta bergerak ckit ke kanan.apa puncanya ye?? Jawapan : Kena check all wheel aligment, atau parking brake lekat sebelah.

      4. kereta akan MENGAUM ketika saya memperlahankan kereta (RPM akan naik tetiba) di trafik atau simpang.....kenapa ye.
      Jawapan: Check throttle body, kemudian buat calibrate guna scan tool.

      5 - Terima kasih

      Delete
  16. kereta savvy AMT saya tertiba berasap dihadapan bonet ada bau hangit. aaduhhh!! saya dah mula gelabah takut2 kereta meletup. hahaha.. boleh saya tau kenapa? barang apa yg perlu ditukar? trima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ayat pendek, tukar hadapan bonet yang berasap tu...

      Kalau ayat panjang -

      Belting jem, boleh berasap dan berbau hangit..
      Radiator hose pecah, berasap pun boleh bau hangit gak..

      cik puan boleh buka bonet...tengok le apa2 yang pelik...tk

      Delete
  17. salam.
    sy sgt mencari ecu savvy manual dgn segera.sesape yg ade hubungi sy Yus/0172765570
    thanks

    ReplyDelete
  18. salam,savvy AMT..tak bolh gne mode auto 'D'..blh gne mode manual jek ktika b.gerak..
    dkat panel driver kuar gambar auto kuning kelap-kelip
    dh buat scan tool..problemnye speedmeter dgn oil leak pressure...ape spare part nk kne tkar?tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukar dulu vehicle speed sensor, kalau nak kami boleh pos kan, kalau oil leak pressure, maknanya ada kebocoran, kena service clutch pump..tk

      Delete
    2. Brapa ya speed sensor n service clutch pump tu..sy pn kes yg sama

      Delete
  19. Boleh ke tukar AMT ke MT?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat masa ni, saya tiada kesempatan untuk buat, tapi kalau nak gear lever manual dan pedal clutch, saya ada stok. tk

      Delete
  20. savvy AMT saya ada problem lampu kuning gear auto menyala tiba2 bila kereta berenti (slalu jd kat traffic light) & gear trus jadi N x bole nak tuka2.. kene mati enjin & start baru bole.. apa masalah ye.. mileage baru 49K..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau masih ada warranty, lebih baik cepat2 pergi tuntut..untuk sensor tu je, RM700.00, belum masuk part lain..tk

      Delete
  21. salam...saya pakai savvy manual...tp minyak power steering ada leaking...saya sblm topup minyak dlm 2 mnggu skali....tp baru2 ni baru topup minyak power steering pastu skjap dh abis....kenapa ye?saya ty org, dorg ckp mebi hose dia...klu x kena tukar seketul power steering pump...sy ty brp harga dorg ckp cecah ribu2 jgk...aduh betulke?kenapa ada leaking mcm tu ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba belokkan tayar hadapan ke kanan, kemudian tengok kat celah tayar tu, nanti nampak oil filter, dibelakang oil filter tu ada sebatang paip aluminium dan ada satu POWER STEERING LOAD sensor, bocor tak? harga sensor tu RM200.00, untuk member, ada less 10%, tapi kalau part yang saya import sendiri dah sampai, nanti akan dimaklumkan melalui sms terus ke handphone. tk

      Delete
  22. Salam..
    Saya nak tanya sikit. Saya baru beli savvy 2ndhand manual. So saya x tau sangat maintanence savvy ni.
    1. Kalau nak service apa yg perlu check and tukar
    2.minyak hitam apa yang sesuai untuk savvy
    3. Kereta saya kalau jalan macam ada bunyi tikus. Kalau nak
    cakap aligment, kereta bergerak lurus kalau lepas stering
    4. Clutch pedal sangat keras. Kedai tpt beli kereta cakap dah
    Tukar clutch cable
    5. Kalau jalan terlanggar bonggol kecil sahaja pun boleh kena bahagian bawah kereta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, boleh buka rekod baru, demi keselesaan.

      1 - Timing Belt, Tensioner bearing dan belting yang bersangkutan,

      2 - 10W40 SN/CF.

      3 - Lower depan / kiri,...biasanya.

      4 - Tukar clutch cable.

      5 - Tukar spring standard semula.

      Tk

      Delete
  23. Salam . Sy tnye if sy pkai gearoil 80w/90 k x? N untuk savvy 10k punye minyak hitam sesuai x.?10w/40

    ReplyDelete
  24. Wassalam, untuk gearoil, gunakan 70W80 NFJ, cuma tu je yang ada dipasaran. Untuk minyak engine pula, bagi cuaca melebihi 30* celcius, boleh gunakan multi-grade 10W40 SN/CF, SN adalah formula untuk kenderaan tahun 2011 keatas. tk

    ReplyDelete
  25. Salam. Savvy sy thn 2006.2nd hand.slama 2thn pkai lbh 5k syhabis.baru 2mgu msuk bgkel pomen tu caj sy 1260 svc clutch pump,timing belt,ecu tcu set,fan moto.savvy jd gle ble bwk.dr gear 5tkr ke N.ssh nak idup.sy da tkr speedo mter,coil,radiator,svc sgala myk,.tdc sensor bagai, da xthn pakai savvy suit simpanan sy habis. Gaji pun mmg aves kat dye jee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, saya pun tak tahu, apa yang perlu saya jawab.......................

      Delete
    2. Saya cuba bagi jawapan yang dirasakan sesuai dulu.

      1 - SUSAH NAK HIDUP.

      Penyelesaian :
      1 - Jika bila kunci diputar, stater motor berfungsi, tetapi engine taknak hidup, solder terus ESS a.k.a TDC sensor.

      2 - Jika bila kunci diputar, tetapi tiada apa2 respon pada stater motor, cuba tekan pedal brake, dan putar kunci semula untuk crank stater motor..dan kalau tak boleh juga......ELETRO PUMP problem.

      Kalau gear 5 tertukar jadi N, banyak penyebabnya, dan kena periksa dulu apa punca sebenarnya..tk

      Delete
  26. salam..savvy amt sy, lampu kuning gear auto menyala
    tiba2. Bila b'henti gear terus jd N, tp leh msk gear n jln blek spt biasa. Boleh sy tahu apa masalahnya, anggaran kos servis n pengangkutn. Sy tingl di temerloh phg..Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, maaf lambat reply. kalau problem ni, kena tengok dulu, speed meter jatuh atau tidak. jika ia, tukar Vehicle speed sensor. jika tidak, maknanya oil pressure below, kemungkinan accumulator dah lemah, oil seal eletro pump dah bocor, atau fast leak atau clutch pump dah bocor. Temerloh saya nak tahu dulu area mana, baru boleh bagi harga pengangkutan...untuk part pula, kena tengok betapa serius kerosakannya..biasa kalau problem major, untuk set robotic boleh mencecah sehingga RM4500.00...ni cuma anggaran, kena check dulu baru tahu. tk

      Delete
  27. Salam,
    AMT, tak boleh start. Bila start bunyi klik klik klik macam machinegun. Tapi tak hidup jugak. Pastu indicator minyak jatuh. Gear keluar "-". Apa sebab bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bateri dah kong, kena beli bateri baru..tak pun cuba pinjam bateri sesiapa dulu...kalau sahih...jawabnya kena beli barulah, tapi pasti beli yang kering...sayang nanti chasis karat kalau guna bateri biasa. tk

      Delete
  28. As Salam...
    mohon bertanya, meter minyak bkelip, bar tinggal 1, wlu pun setelah mengisi minyak penuh tangki...
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, kemungkinan pelampung minyak dah bocor..kemungkinan coilnya dah rosak...banyak kemungkinannya...biasanya pada fuelpump dalam tangki. tk

      Delete
    2. klau diagnostic bole detect ke?
      berbaloi x harga nya klau nk dselesaikan...

      Delete
    3. Guna scantool cuma boleh test fuelpump je, kalau nak diselesaikan, perlu tukar terus fuelpump unit tersebut, tetapi mungkin meter minyak tu pun problem gak...saya tak berani nak kata mana satu yang rosak, cuma yang paling mudah, pinjam set meter dari kereta savvy kawan, tengok keputusannya kerana meter lebih mudah dibuka berbanding fuelpump..dan harga fuelpump, bawah RM400.00 tk

      Delete
  29. Sy dari ipoh perak..kereta langsung xblh start savvy amt..minta bantuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. nenoo..nenooo..nenooo.....nenooo....
      nak bantuan camna tu ya encik...huhuhu

      Delete
    2. Dh hmpir 1thun dia xbuat prngai xmau start..ignition coil,bateri bru,plug smua dh tkar bru.sjak dri 2 mmang dia xbuat perangai.smlm tetibe je xblh start lansung.starter smua ok cume enjin xblh nk idup.cri pomen dkat ipoh bnyk yg xthu.agak2nye ape mslhnye xblh start langsung bantuan..lg 1 time brhenti kete kalo tekan brake lama msti ada kua lmpu merah gmbo enjin dkat meter

      Delete
    3. Guna scantool, baru boleh tahu fault code apa yang keluar, dan tukar sensor jika perlu. tk

      Delete
  30. Salam
    sy nk tnya n nk tahu knape bla enjin panas enjin sukar nk d hidupkn tnggu sjuk bru blh start.1 more klu wat tiunning ok x n ape fungsinye tiunning?savvy amt 2007

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,

      Kemungkinan fuelpump panas, tak boleh nak mengepam petrol,
      Kemungkinan fuel regulator stuck, selepas engine dimatikan, dan ambil masa sebelum ianya kembali ketempat asal,
      Kemungkinan Crank position sensor ter-renggang pada socket connectornya...
      Banyak kemungkinan...
      Engine savvy adalah dari jenis self tuning, dan maksud tuning, mekanik mesti ada scantool dan manual engine, untuk membuat perbandingan berkenaan dengan bacaan semasa, samaada sama atau berbeza, dan tukar part apa yang perlu. tk

      Delete
    2. Salam

      blh sy nk tau fuel regulator stuck tu ape?bnda tu duduk d bhgian mane n fuel pump.maklum le sy xtau sngt engine savvy.

      Delete
    3. Wassalam,

      Kalau tak tahu, agak payah sikit nak terangkan, kerana bendanya duduk didalam tangki minyak petrol, perlukan tool untuk buat bacaan fuel pressure dan fuel rate...kalau berminat nak D.I.Y sendiri, boleh beli tool di kedai yang menjual peralatan bengkel, tetapi kalau rasa membazir, tukar aje fuelpump tu, tapi nak tahu gak, berapa mileage sekarang? tk

      Delete
    4. 82000 lbih klu nk tukar fuel pump brape kosnye ye?

      Delete
    5. Kalau saudara berada di KL/Selangor, boleh kontak wakil kami, MRAZI -0193626151, elok call dulu untuk temujanji. tk

      Delete
    6. Sy duk ipoh perak

      Delete
    7. Sy duk ipoh perak

      Delete
    8. Nampaknya, kenalah en. melancong ke Melaka, bercuti dalam 2 -3 hari, boleh repair kereta sekali..tk

      Delete
  31. hi everyone, can someone help me how and where to buy the clutch kit for my 2006 proton savvy because im here in Darwin Australia please help me and send me quote plus shipping, i saw a RM399 for a clutch kit but i dont know where to buy and where to call. Thanks please email me at sy_danilo@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, i will send a quotation later.
      Thank you,
      Admin

      Delete
  32. salam. kalau baiki stering rack bape RM ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,

      Untuk member , boleh sms kepada kami, dan berikan sekali no pendaftaran kereta. tk

      Delete
  33. Salam,

    Sy nk tnye sy prnh prgi bengkel biasa utk tkar minyk gear box ok tkde mslh tp bla sy tnye tukar minyk amt robotic pomen tu ckp bnda tu hnya pusat service proton je ada alat utk tkar minyk tu..btul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya bengkel yang mahir pada sistem robotic AMT sahaja yang boleh buat..jika tidak, owner yang merana. tk

      Delete
  34. salam
    1set mentol h7 ni bleh masuk kt lampu utama sahaja ke?,kn savy ada 2mentol besar 1mentol kecil

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  35. harga mentol 2 dah termasuk harga pos ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum...untuk member, harganya lain..kalau nak tahu harga, cuma SMS dan berikan no kereta..nanti kami reply semula..tk

      Delete
  36. Savvy injector berapa harga termasuk pos ke sabah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk kos pos ke Sabah, cuma tambah RM30.00..buat masa ini, kami cuma ada stok injector stage 1, untuk stage 2, perlu tukar fuel rail untuk setting 4 BAR, dan kena pasang fuel regulator dan pipe return. tk

      Delete
    2. custom made fuel rail belum siap lagi, kena tunggu up-dated terkini jika ingin MOD fuel regulator..tk

      Delete
  37. pos laju, cuma tambah RM30.00 je..tapi kena beritahu, nak stage 1 atau stage 2..tk

    ReplyDelete
  38. Replies
    1. yang ada stage 1 & 2 je...lebih dari tu, tak sesuai untuk engine savvy. kalau nak guna stage 2, kena MOD fuel pump, tambah 1 pipeline, tukar custom made fuel rail, tambah fuel regulator..barulah engine tu power macam 1.6, tapi dia punya FC, tokey pam minyak pun boleh mengeluh...

      Delete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya saya yg call td.. trima kasih..tp blh tlg bagi mcm ala2 quotation dlm email x?..sbb blh bg bukti kat mak bapak..hehehe..ni email..jamaluddin89@yahoo.com

      TK

      -Jamal-
      -Silver AMT Savvy WQW 6865-

      Delete
    2. Cer tengok email...dah terima tak..tk

      Delete
    3. Bang jamal...sila bagi email address yang baru...yang lama tu kena reject...betulke alamat email tu...huhuhu

      Delete
  40. salam.. sy pakai savvy amt.. kalau simbol auto kaler oren yg dkt meter menyala kejap2 pastu ilang xpe ke.. kete masih leh gerak cam bese.. xde pape masalah.. cume die tibe2 muncul dlm 2-3 saat pastu ilang.. bese jd time benti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, Banyak sebab..mungkin CAN water temp, mungkin speed sensor..atau yang teruk, mungkin fluid dah mula berkurangan dan pressure dah mula menurun. Tapi yang penting sekali, mula menabung untuk pelbagai kemungkinan, sebab mesti buat major service untuk 40,000 KM bagi sistem AMT. tk

      Delete
  41. Assalamualaikum...
    Sy nk tukar power steering switch sensor, kn appoinment gak ke? atau walk in je bile2... sy Ahli, tp blom dpt pelekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, boleh datang bila2 masa, teapi kena call dulu, takut saya keluar kawasan. tk

      Delete
  42. saya ingin jadi ahli untuk kereta savvy amt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diersilakan, tanpa bayaran...forrr freee...

      Delete
  43. Salam
    Saya drive manual savvy 2005. Masalah yang saya hadapi sekarang,
    1. Gear pedal susah nak masok gear 1 lepas tukar mounting kereta 1 set. Saya dah tukar clutch kit whole set last month sebab clutch keras.
    2. Enjin susah nak start. Saya mengalami 2 insiden ini. Selalu nya 1 pusing memang no problem.
    3. Last skali saya perasan masa saya warm up kereta dan masa kereta berjalan, enjin kereta berbunyi kuat+slow+kuat, then dia ok balai.

    Boleh tuan bagi tau saya apa problem savvy saya ni.

    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,

      Jawapan no 1 -
      Adjust semula link-kit gear level. Kemungkinan semasa tukar clutch plate, mekanik tersebut telah menanggalkan link-kit ditempat yang sepatutnya tidak diganggu, dan bila pemasangan clutch plate selesai, mekanik tersebut telah membuat pelarasan mengikut keadaan mounting engine yang dah rosak, jadi, selepas penukaran mounting engine yang baru, link-kit tersebut telah menjadi singkat, menyebabkan gear 1 tidak dapat dimasukkan.

      2 - Starter motor boleh crank, tetapi engine tidak hidup...masalahnya adalah daripada CRANK POSITION SENSOR a.k.a. TDC SENSOR, yang longgar pada connectornya.

      3 - DOWNSTREAM EXHAUST SENSOR, perlu ditukar.

      tk

      Delete
    2. Tq atas respon tuan. Tapi pada pendapat tuan adakah saya perlu membuat scan tool bagi mengesahkan masalah2 ini?

      Delete
    3. Tak perlu buat scantool....cuma perlu diagnostic guna scan tool saja..nanti tahulah apa masalahnya..tk :)

      Delete
  44. salam
    bru ni savy sya berbau hangit,terdapat sedikit asap keluar dari stereng sblh kiri, dlm masa sama saya xdapat turun kn lampu rendah kerana pada masa 2 saya tgh set lampu tinggi,adakah ini bleh menyebabkan belakunya litar pintas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, rasanya memang ada berlaku litar pintas, mungkin pada switchnya. tk

      Delete
  45. salam..
    saya drive savvy manual 2006..skrg bermasalah setiap kali masuk gear nk jln tesengguk - sengguk cam semput, biler gear dlm keadaan 'Neutral' enjin cam x stabil, timing cam turun naik cam enjin nk mati..kat dashboard meter kdg2 kua signal cam huruf 'w' n kete trus jd semput..sy baru je kai savvy ni n x tw sgt psl kete ni...hrp sgt dpt bantu bg pndpat...tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam cik nurhafiza.
      Masalah cik sebenarnya nak kena diagnostic dulu, baru kita tahu masalah sebenar. Tetapi berdasarkan cerita dari cik, biasanya exhaust sensor atau primary sensor pada throthle body dah problem..diagnostic dulu, baru boleh tahu apa yang rosak sebenarnya. tk

      Delete
  46. Wassalam, buat masa ni, diagnostic je..tk

    ReplyDelete
  47. Salam savvy amt saya ada masalah pada lampu oren menyala,milage 40k..gi pesc mereka cakap wiring problem dekat ngan bateri,yg wire banyak2 tu.Bila enjin mati usik2 kata sana dia ok,bila jem terus mati apa masalah savvy saya ni tq.S

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...ada x 'perunding cara' proton savvy di johor bahru...? Jika ada boleh x jika perkenalkan sy dgn orgnya...kerana perlukan orang yang pakar untuk merepairkan kereta saya yang xdpt nk dihidupkan...tq.

      Delete
    2. Wassalam, 40K?..bukan ke masih ada warranty?...cuba claim dulu. tk

      Delete
    3. Wassalam untuk en. 'Johor Bharu'..manual atau AMT ya?..tk

      Delete
    4. Masalah saya tuan perunding, sawy ni saya beli 2nd register 2004, saya pun mushkil juga baru 40k..ni ada pblem wiring kat tcu...kalau dtg tempat saya balakong dekat mines berapa kos nyer? Satu kereta ni baru 3 bulan beli..tq

      Delete
    5. Saya pun dah daftar ahli no kete BJQ 5300

      Delete
  48. Salam, savvy amt 2006 ada masalah gearbox. Dah dihantar ke Proton service untuk diagnose dan recommended untuk tukar robotic full set termasuk cluth sekali. Kalau saya nak flyways buat, kena hantar kereta ke Melaka atau ada cawangan di Selangor / KL? Lokasi saya di Shah Alam. Terima Kasih - Fahmy

    ReplyDelete
  49. salam tuan...

    saya pemilik savvy MT tahun 2005...nak tanye...sejak akhir2 nie...kete saya macam jadi 3 selinder....jerking....pastu xde pikup...so mcm mana....satu lagi...kenapa bile tekan klac...ada bunyi yang agak kuat ....tolong beri pencerahan tuan....tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, takde pick-up, kemungkinan valve bocor..mileage dah berapa ya. tk

      Delete
    2. valve bocor boleh repair x? berapa lama? berapa kos?

      Delete
  50. Salam alaik..sy nk tanya knp ye if kita hdupkn aircond tba2 enjin brbunyi..hntr ke kdai mekanik ckp mslh compressor,kna tkr..btul ke?brp hrga compressor ye?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, bunyi macamana ya. tk

      Delete
    2. pluppluplup...

      Delete
    3. Pelik tu...saya masih tak dapat bayangkan bunyi tu..

      Delete
    4. itu bahasa kete , klu bahasa kita maknanya duitduitduit

      Delete
  51. Salam..nak tanya skit..sy guna savvy manual problemnye skrg enjin kdg2 susah nk hdup lps 2 bile hdup lame..enjin mati sendiri n nk start balik punyelah bercinta..ape mslhnye yek? Sy duk area jb.brg ape yg pwrlu ditukar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, kena diagnostic dulu apa masalahnya. tk

      Delete
  52. Tuan perunding kalau kos utk kw tempat saya do balakong berapa ye? Utk check apa masalah sawy saya ni..tq

    ReplyDelete
  53. saya ada masalah dengan RADIATOR FAN MOTOR ,sebab dia berpusing tetapi tak laju,apa jenama palin elok untuk saya gantikan dengan baru?keeta gen 2 tahun 2004,auto,singel fan,kalu boleh reply di face_book saya atau emil saya, fai_dilah88@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. hi...mcm mana nk contact?...savvy saya Y2007...semalam drive ok..tp hari xboleh start..langsung xde bunyi...biasanya mmg susah start...tp ni mmg langsung xde bunyi...radio,aircond n yg lain2 semua function...harap dpt membantu. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba ambil bateri dari mana2 kereta lain, pasang dan cuba hidupkan engine...kalau ok, beli bateri lain. tk

      Delete
  55. Salam tuan, sy pki savvy MT. Sensor Speedometer tak hidup. Baru2 ini sy tukar sensor baru tp meter kmh masih tak berfungsi. Dah cuba pada 2 sensor baru masih x fungsi. Ada benda lain x y menyebabkan meter kmh x naik sedangkan sensor sudah ditukar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. abut speed sensor tersebut, cuba tengok gear di bahagian dalam, masih elok atau dap patah..tk

      Delete
    2. Terima kasih atas bantuan tuan..

      Delete
    3. Tuan.. andaikata gear di dalam patah, ada spare part x ye..?

      Delete
    4. kalau gear plastik / ABS kat dalam tu patah, masih ada alat-ganti, jika gearbox saudara yang rosak, nak cari gearbox terpakai didalam Malaysia ni, agak payah. Saya cuma boleh import gearbox manual tepakai dari UK, tetapi harga berbeza2, bergantung dari pembekal, nilai matawang, duti import dan cukai jualan. Tk

      Delete
  56. Mintak harga terkini utk pakej clucth kit model amt dan Flywheel skali,utk makluman saya dah daftar menjadi ahli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ccb6064
      syafiqrosli234@yahoio.com

      Delete
  57. salam... saya nak tya... boleh x enjin kereta savvy ditukar ke enjin lain.. contoh enjin kereta BLM? ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, boleh, tetapi mungkin ada masalah dikemudian hari...baik kekalkan sahaja engine yg sedia ada. tk

      Delete
    2. Wassalam, boleh...tapi kena beli half-cut BLM...ada ke.. tk

      Delete
  58. Salam tuan...savvy saya dah hampir tujuh tahun...milage dalam 140k...masalah saya lampu kuning yang macam gunung tu selalu menyala...bila menyala maksimum boleh pergi tak lebih 90kmj...bila menyala saya akan berhenti,,mati kan enjin dan lampu tu akan padam bila start semula...sekarang ni makin kerap berlaku...boleh tuan perunding beri sedikit nasihat apa masalh dan apa yang perlu di lakukan...satu lagi macam mana nak check clutch plate dah haus ke tak..tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, pada kebiasaannya, PRIMARY SENSOR pada THROTTLE BODY dah problem, cuci jika masih boleh, atau tukar yang baru. tk

      Delete
    2. Wassalam, pada kebiasaannya, Primary sensor pada throttle bosy dah problem. Cuba cuci dulu, jika tak boleh, terus tuka TB yang baru. Untuk mendapat bacaan ketebalan clutch plate, sila gunakan scan tools. tk

      Delete
  59. Salam tuan
    Savy saya timming belt putus..pomen kata nak kena overhaul..brp harga overhaul untuk savy
    Yg berharap

    ReplyDelete
  60. Wassalam,

    Kalau timing belt putus, kemungkinan 16 btg valve kena ganti, top set gasket, 10 btg bolt head, timing belt kit, water pump, 4pk dan 3pk belting, minyak engine, oil filter, coolant..mahu gak dekat2 RM2K.

    Tk

    ReplyDelete
  61. salam saya adekah power steering bocor penyebab lampu auto menyala?

    ReplyDelete
  62. tuan,
    savy kelac berat,aduih
    nak tukar yang ringan ada ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kat KB, boleh pos?
      kelac set tu ringan dalam jangkamasa yg agak lama cam kelac jepun ke?
      kalau ok boleh saya oder satu.
      0146616646

      Delete
    2. Saya dah reply msg tak? atau boleh SMS ke 017-2257944. tk

      Delete
  63. salam tuan nk tny..kete savvy saya ada bunyi berdengung bila berjalan semakin laju makin kuat bunyi nye...adakah bunyi tu dr bering tayar atau punca lain..bleh tuan beri pandangan

    ReplyDelete
  64. Tayar, atau bearing. Tapi biasanya bearing yg bunyi berdengung,,,lama2ntayar boleh tercabut jikqmtak diperbaiki. Tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud nye sy kene tukar bering tyr depan lh ya sbb bunyi nye dr hadapan

      Delete
  65. assamualaikum...tuan nk Tanya kereta savvy amt wife sy...problem lampu gear menyala...gear jd free sndiri time driving atau dkt traffic light...meter speed tak bergerak...saya hantar kat proton edar...diorang ckp kn tukar modulator, pump clutch and clutch...kos dia rm8k....saya tak mampu dgn harga tersebut..bolehkah tuan repair kereta saya?location saya di bangi....taufik 0139734320

    ReplyDelete
  66. Assalamualaikum wbt
    Tuan kete sy pg2 lps panas enjin, nk mula pjalann masuk gear 1, x bole, gear 2 x bole, gear 3 baru bole...
    klau mula dgn gear riverse ada getaran beserta bunyi, namun... dh tgh hari, ptg pergi ke mlm, mslh yg sama tiada lg.
    apakah maksudny tsebut tuan? tk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam en.sharul..manual atau amt...

      Delete
    2. Check minyak gearbox, tukar jika dah lama tak ditukar. Sila gunakan elf 75w80 tranself. Tk

      Delete
    3. rasanya belum setahun lg tukar, sama time tukar clutch kit tahun lps... selain tu ada kmungkinan yg ln x tuan?

      Delete
  67. Salam tuan ...
    savvy saya cable clutch dah masuk kali ketiga dah tukar...yg kedua tak sampai 2bulan dah putus....boleh bagi nasihat sedikit ...teruk jgk kalau asyik tukar cable je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, nasihat saya, tukar clutch plate kit baru. Tk

      Delete
  68. Saya tinggal d subang jaya..anak sy pakai svvy amt..jalan jam..tiba2 kereta x boleh start...sy nak tahu no tel perunding nak hantar aam terus gi bengkel yg terdekat... T.kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. En. Boleh hubungi kami di talian 017 2257944 @ 011 18232434 @ whatsapp 017 229 2433. Tk

      Delete
  69. Salam, saya pakai savvy mnual...msalah kereta ni....setiap kali start enjin terutama diwaktu pagi akan mgeluarkan bunyi berdecit dgn kuat skali...n akan hilang setelah berjalan....n juga akan bunyi ketika berhenti n mula2 berjalan....kenapa yer macam tu? Timing belt saya baru je tukar...adakah dsebabkn belt tensioner bearing?brp harga nye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunyi decitan kuat...apa problem nya?

      Delete
  70. Salam...saya nak tanya... keta savy AMT saya sejak tukar sensor tetiba pulak lampu kuning gear tu menyala. Bila keta berhenti gear akan menjadi N tersendiri. Kalau nasib baik gear boleh gerak. Kalau nasib tak baik gear susah nak tukar.Apa masalah ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. sensor apa yang en. tukar. mileage dh berapa ye. tk

      Delete
  71. Salam tuan,
    Tiba2 kereta savvy saya speedometer drop ke 0km/h semasa sedang 90km/h. bila saya tekan pedal minyak, kereta terasa jerking, adakah ini masalah dari sensor VSS atau ESS? Saya juga baru ganti clutch. harap tuan dpt membantu. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih tuan, saya akan hubungi tuan secepat mungkin, lagi satu nak tanya pendaftaran utk jadi members Flyways masih dibuka atau dah tutup?

      Delete