GALERI PROTON SAVVY


SELAGI HAYAT DIKANDUNG BADAN, CERITA SEPERTI GAMBARAN DIATAS TIDAK AKAN LUPUT DARI  INGATAN. JIKA ANDA ADALAH PEMANDU LORI TERSEBUT....APA AGAK2NYA KOMEN ANDA....








BETAPA SERONOKNYA MEMANDU SAVVY AMT...boleh tukar gear cam kereta RALLY..


video

Suara tadak..sebab kereta exhaust standard..pandai2lah buat bunyi sendiri..nanti boleh layan video lain pulak, dan di lain lokasi..


Engine SAVVY tak perlu ubahsuai cam gini...dah cukup power dah..

video

ni engine WIRA 1.3 yang ketandusan POWER, terpaksa BOLT-ON TURBO dan ubah management engine..tapi...TERLEBIH SUDAH..huhuhu

SAVOC TIME ATTACK 2013

GELI-GELI DENGAN SAVVY AMT, TANPA APA-APA PERSEDIAAN, DENGAN TAYAR YANG KURANG SESUAI, SPRING BELAKANG YANG KERAS, PENYUDAHNYA HANYA JADI PAK LAWAK DALAM TREK...HUHUHUHU


YANG PENTING, KAMI DAPAT SUPPORT EVENT NI...MENANG ATAU KALAH, ITU NO SEPULUH...

--------------------------


KEROSAKAN -

AMT CLUTCH PUMP CYLINDER BOCOR .

TEMPOH MASA PEMASANGAN -

TANPA GANGGUAN DARI OWNER - 1 HARI ( BUKA - CUCI PART DAN KESAN LELEHAN MINYAK DI ATAS GEARBOX - TUKAR PUMP KIT -  PASANG & PROGRAMMING )

JIKA OWNER TUNGGU - 2 HARI, SEBAB POMEN SIBUK NAK BERSEMBANG .

JADI, DICADANGKAN, JIKA ANDA INGIN REPAIR AMT CLUTCH PUMP, SILA PASTIKAN ANDA ADA KENDERAAN LAIN. JIKA ANDA PELANGGAN DARI LUAR MELAKA, ANDA BOLEH HABISKAN MASA MENUNGGU DENGAN MELAWAT TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI MELAKA - ANDA PASTI TERHIBUR.

JIKA ANDA TIADA KENDERAAN, KAMI ADA KERETA UNTUK DISEWA, KHUSUS UNTUK PELANGGAN YANG KAMI HORMATI, KERETA PERANCIS,  CUMA RM20.00 SEHARI, MINYAK TANGGUNG SENDIRI.

KLIK UNTUK LIHAT GAMBAR
SEBELUM





SELEPAS








KEROSAKAN DAH DIBAIKI 

PAKEJ TERRACE HOUSE

TIMING BELT KIT -100K + WATER PUMP + AIRCOND BELT + ALTERNATOR BELT + COOLANT + PEMASANGAN .

TEMPOH MASA PEMASANGAN -

TANPA GANGGUAN DARI OWNER - 1 HARI ( BUKA - CUCI - PEMASANGAN  )

JIKA OWNER TUNGGU - 2 HARI, SEBAB POMEN SIBUK NAK BERSEMBANG .

JADI, DICADANGKAN, JIKA ANDA INGIN TUKAR TIMING BELT KIT, SILA PASTIKAN ANDA ADA KENDERAAN LAIN. JIKA ANDA PELANGGAN DARI LUAR MELAKA, ANDA BOLEH HABISKAN MASA MENUNGGU DENGAN MELAWAT TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI MELAKA - ANDA PASTI TERHIBUR.

JIKA ANDA TIADA KENDERAAN, KAMI ADA KERETA UNTUK DISEWA, KHUSUS UNTUK PELANGGAN YANG KAMI HORMATI, KERETA PERANCIS,  CUMA RM20.00 SEHARI, MINYAK TANGGUNG SENDIRI.












MENGERINGKAN PART YANG SENSITIF PADA AIR.






PEMASANGAN - LENGKAP


JOM MAIN SABUN.........


TADAA......SIAP UNTUK DIPULANG KEPADA TUAN PUNYA KERETA... 

--------------------

TUKAR TIMING BELT  KIT






--------------------
TUKAR CLUTCH PLATE KIT





--------------------
TUKAR CLUTCH PLATE KIT
LOKASI - BLUE LAGOON P.DICKSON


THERMOSTAT PERLU DITUKAR JIKA TELAH PECAH (SEPERTI DIDALAM GAMBAR). DAN KEBIASAAN YANG BERLAKU UNTUK SAVVY YANG TELAH MELEPASI 100K KM PADA ODOMETER. KOS UNTUK PART TERSEBUT - RM240.00



Komen dari owner SAVVY ini, PEDAL CLUTCH menjadi lembut dan beliau berpuas-hati dengan prestasi CLUTCH PLATE jenama ini.

--------------------
CLUTCH CYLINDER JACK
- BOCOR PADA SENSOR



ELECTRO PUMP 
- PERIKSA KEADAAN CARBON BRUSH - TUKAR JIKA DAH TERLALU HAUS





MENCUCI FILTER DIDALAM TABUNG ATF DAN PROSES MENGERINGKAN.


PROSES MEMBAIK-PULIH TELAH SIAP.



YANG NI PUN AMT CYLINDER JACK PROBLEM BOCOR..










------------
BUAT TATAPAN KEKANDA, YANG MERINDUKAN ADINDA-NYA...





Permulaan proses tranformasi, kerana G (guru) B (besar) takmo mengajor..maka adinda tukarkan G (guru) B (besar) yang baru.....kosnya...hanya kekanda sahaja yang tahu...


Dinda bernasib baik, kerana ada 2 lagi yang menunggu khidmat G (guru) B (besar) tersebut, nampaknya...kekanda lagi pantas untuk membuat keputusan...sayang juga kanda pada dinda yee..tetapi sayang..bumbung dah bocor semula..huhuhu






Errrmmm...baru masuk minyak gearbox....brooommmm....bumbung bocor lagi..siap lampu lip-lap-lip-lap...terus tutup kedai..huhuhu



Akhirnya...siap gak...

---------------


257 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Iam not a 'SIFU'...hanya kerana minat untuk mendalami ilmu automotive...dan kerana hobby..tk

    ReplyDelete
  3. salam.. masaalah keta sy stat enjin tekan pedal mnyk kdg2 xnk jln. kdg2 x tekan dipegi laju jek. sy pkai savvy amt bru tkr cluth plate tp sama jek. agaknya apa masaalahnya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam,

      Lepas tukar clutch plate, ada buat reprogramming tak, jika ada, progressnya DONE atau NO ?..kalau tak pasti, sila reprogramming semula. tk

      Delete
  4. Salam..soalan saya kalau clutch plate dah haus adakah lampu amt gear akan keluar semasa memandu selain clutch apa lagi yg patut di repair?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam, kalau clutch plate dah haus atau nipis, rekod akan disimpan dalam memory TCU, dan part ROBOTIC AMT pun nak kena check, kena tukar set baru jika perlu. tk

      Delete
  5. Terima kasih.. Berapa kos part robotic amt?sila email detail isniecfc@gmail.com dan berapa kos transport kalau repair kereta saya kat singapore?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah emailkan sebutharga pada email tuan / puan . tk

      Delete
  6. Timing belt baru tukar sebulan lepas dan tadi baru selesai tukar clutch set,ignition coil berusia setahun spark plug pula ditukar 6 bulan lepas fuel filter/knock censor tak pernah tukar.selesai tukar clutch tadi reprogramming semua ok..masalah sekarang kereta jerking teruk masa tekan myk 1st gear ..apa itu scan tool?adakah timing low pasal wiring sebab saya ada pasang meter gauge,sound system,led lighting dan gps cable..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semasa tukar clutch plate, bagaimana dengan keadaan FLYWHEEL SURFACE..masih cantik atau dah bakar/haus/tak rata/tak sekata...

      - masa buat reprogramming, adakah progressnya DONE...kalau tak pasti, sila buat semula.

      - meter gauge, + supply di ambil dari mana, adakah looping dari wiring loom asal, dan sender unit (jika ada), adakah berkongsi dengan ruangan sensor lain, jika ia, sila tanggalkan.

      - sound sistem, led lighting dan gps cable, asalkan tidak berkongsi dengan wiring asal, tak menjadi masalah.

      - APA ITU SCAN TOOL:..alat yang sama untuk buat reprogramming TCU AMT...

      Tk

      Delete
  7. Info yg jelas..Ok terima kasih byk2 Bro..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2, harap masalah dapat diselesaikan...

      Tk

      Delete
  8. As salam PA ,,saya menpunyai savvy AMT , Problem
    Auto fault indicator ON .
    Gear x leh masuk , Mengikut wife saya cakap ader bunyi kuat dari bahagian depan atau engine , sebelum Auto fault indicator on ,,
    Kerete x bole masuk gear manual atau auto sekarang ni ,,

    PA apa masalah saya sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, kalau bunyi kuat yang keluar, biasanya gearbox manual kekeringan minyak, dan kalau betul gearbox puncanya, gearbox perlu ditukar. Tetapi jika AMT ROBOTIC yang bermasalah, hanya AMT ROBOTIC sahaja yang perlu ditukar. Kena periksa dulu, mana satu yang bermasalah. tk

      Delete
  9. Salam,nk tanya klu tukar timing belt biasa harga berapa?dan skrg temperature plk buat hal,dh isi air tp kering x smpai satu hari..need ur advice pls..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Savvy sy manual,xpernah tukar timing belt lg..

      Delete
    2. Wassalam, kalau timing belt, upah pasangnya RM100.00 je, harga timing beltnya ikut senarai yang ada dalam blog saya, tapi klu member, ada harga pakej. Kalau air kering, kena cari dimana punca kebocorannya.cuba isi coolant hijau pekat dlm 1 liter, kemudian hidupkan engine,cari dimana coolant tu keluar. tk

      Delete
  10. o fhm2.trima ksih tuan tanah..he..

    ReplyDelete
  11. asalam..ingin bertanyakan soalan tentang bunyi robotik.pintu savvy saya apabila dibuka tidak ad bunyi robotik.adakah ia normal.walaubagaimanapun kereta saya tidak mempunyai masalah pun.so penting ke bunyi robotik ni..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, yang berbunyi dibahagian engine semasa pintu dibuka, adalah bunyi electro motorpump. Ia adalah normal dan persediaan untuk mengepam AMT fluid didalam sistem modulator, supaya tekanan sentiasa berada didalam BAR tertinggi. Ini adalah persediaan untuk pemandu sebelum kunci switch diputar untuk menghidupkan engine, kerana jika tiada tekanan AMT fluid didalam sistem modulator, clutch fork tak dapat ditarik, dan TCU hanya menerima DATA, bahawa keadaan tidak selamat untuk crank engine, seolah2 engine kereta 'dimatikan'dalam keadaan gear tidak berada didalam mod 'N',dan jika engine kereta cuba dihidupkan, kereta akan bergerak kehadapan atau kebelakang dan boleh menyebabkan berlakunya kemalangan. Jika tiada bunyi pump semasa pintu dibuka, kemungkinan kerana beberapa sebab.

      1 - Bacaan tekanan BAR telah berada ditahap tertinggi, atau

      2 - CANBUS door sensor problem, atau

      3 - Door sensor dah rosak.

      Ini hanya kemungkinan, untuk kepastian, semasa anda sedang memandu, cuba buka mana2 pintu dan adakah buzzer akan berbunyi..ini adalah jawapan untuk no 2 dan 3. Untuk jawapan no 1, kena check dengan diagnostic tool.

      Jika pada suatu masa, anda cuba putarkan switch kunci untuk hidupkan engine, tapi tiada apa2 respon atau starter motor pun tak hidup, boleh cuba tip berikut.

      Tekan pedal brake, kemudian hidupkan engine, ini adalah SAVE MODE. tk

      Delete
  12. salam..saya nak tahu bagaimana cara nak tukar tabung fluid amt yang bocor. kerap berkurangan, apa perlu saya lakukan kalau nak repair sendiri. step by step. tk bebanyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,
      Saudara mesti ada tool seperti,

      E12 box
      13 box
      16 box
      T20
      T30
      10 ring
      12 ring
      13 ring
      dan...
      Scan tool yang ada software special functions.

      Stepnya boleh mulakan dengan membuka bateri, dan buka bolt2 yang bersangkutan.
      Tk

      Delete
  13. Assalamualaikum... semalam kete saya tak boleh masuk gear N. cuma boleh gear 1 dan R sahaja. Jadi kete tak boleh start bila dah berhenti. Akhirnya kete saya kena towing ke PS. sekarang nie PS kata mungkin joystick ada problem...boleh saya tau kenapa ini boleh berlaku...sebab masa kejadian kawan saya yang bawa kete nie..may be dia tak biasa ngan proton savvy kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, soalan saudara/saudari dah pun ada jawapan..
      "sebab masa kejadian kawan saya yang bawa kete nie..may be dia tak biasa ngan proton savvy kot..."

      Jadi terangkan dengan betul2 kepada orang yang nak bawa kereta tu, AMT savvy cuma guna joystick..tk

      Delete
  14. Salam Tuan...

    Boleh tak e-mel kan saya kos untuk servis electro pump dan penggantian carbon brush electro pump...
    Terima kasih yer Tuan.

    E-mel saya.. h_faizal@dbp.gov.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam, nanti malam saya emailkan. tk

      Delete
  15. Hi, can quote me a price and time to repair/replace AMT clutch pump?
    ruzu910606@gmail.com (Lim)

    ReplyDelete
  16. Boleh pm utk tkr belting..emel sy d mz3457@yahoo.com.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pilih pakej yang ada dalam blog saya, tapi kena register jadi member dulu. tk

      Delete
  17. salam..sy nk tny la..kete savvy sy tahun 2006. tp sy beli tahun 2011, bulan 8..skang lampu auto pada dashboard keep blinking..sblm ni pernah jd, tp ble tukar minyak gear box, ok dah..tp skang, ble tukar minyak gear box still blinking jgk..cume bezanya, dulu klu jd, auto mmg xleh pakai n manual xleh nk chnge gear..tp skang auto still xleh pakai tp manual boleh pakai lg..skang pun klu jem, temp naik sampai 6bar..tp ble dh jalan balik, temp turun balik..lg 1, kadang2 gear tertukar ke N ble tgh driving n sometimes, mati trus enjin...pe mslh sbnr ye??plis help me..thnks so much

    ReplyDelete
  18. Wassalam,

    1 - saya jawab dulu berkenaan dengan water temp, berkemungkinan radiator fan motor tak berfungsi, atau water temp sensor dah rosak, atau terdapat air bubble didalam sistem penyejukan.

    2 - tukar minyak gearbox, masih tak hilang, kemungkinan Vehicle Speed Sensor dah problem.

    3 - Masalah sebenar hanya akan di ketahui selepas buat diagnostic.tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 - klu radiator fan motor rosak, temp mmg akan naik klu bhnti ke??sbb savvy saya temp akan naik klu stop..ble jalan bali, temp akan turun..

      3- hrtu dh check gne computer tu, yg detect 1 je prob..oil pressure sensor..

      Delete
    2. 1 - Saya tak berani nak bagi pandangan untuk masalah ni, kerana kena periksa dulu apa sebenar masalahnya.

      3 - Check DTC pada ECU atau TCU ?, boleh bagi apa no kod problem tu?..tk

      Delete
  19. assalmulalikum....
    nak tanya, savvy amt tahun 2006, baru tukar clutch plate, lepas 2 bulan, ade masalah bila top gear (gear 5) berbunyi nyaring waktu tekan minyak je, bila turun ke gear 4 xde bunyi pulak, ape sebab nya?

    tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, selepas tukar clutch plate, tahu tak berapa liter jumlah minyak gear manual yang dimasukkan kedalam gearbox?..itu tandanya minyak gearbox kurang, dan bearing gear 5 & R dah ' bakar..'. Tiada jalan penyelesaian melainkan tukar bearing, cuma untuk sementara waktu, top-up minyak gearbox bagi megelakkan kerosakan bearing semakin parah, tetapi bunyi tu tetap tidak akan hilang. tk

      Delete
    2. waktu tukar clutch dia guna 4 liter tapi ade baki lagi, kalau nak tukar bearing brp kos nya?

      Delete
    3. Buat masa ni, saya tak buat overhaul gearbox sebab tiada tool, tapi kalau nak gearbox baru, untuk member, harga promosi parts untuk gearbox AMT baru bagi bulan Februari seperti didalam blog saya.Harga hanya untuk gearbox sahaja. Tk

      Delete
    4. saya dah daftar member tapi sticker xde, kalu termasuk permasangan brp? email pian85@gmail.com

      Delete
    5. + 3.5 liter gearbox oil RM158.00, + coolant 3 liter RM60.00, + upah pasang + reprogramming + rm300.00 dan + harga gearbox. Stanby thermostat jika rosak, kena tukar. tk

      Delete
    6. promosi gearbox untuk bulan february je ke?

      Delete
    7. betul, ada 1 je, siapa cepat dia yang punya..tk

      Delete
  20. assalam bro shah, sy ada masalah dgn spark plug sy yg salah satu nye tidak dpt ditukar atau dibuka kerana tersangkut didalam.apakah yg bro boleh sarankan yg dpt membantu masalah sy ini.Sekian TQ

    ReplyDelete
  21. Wassalam, macamana boleh tersangkut? kalau cuma tak boleh nak tarik keluar, gunalah magnet.. tk

    ReplyDelete
  22. slm..utk owner savvy yg brada d sabah blh servis d AR AUTO Inanam, di belakang shell...tq

    ReplyDelete
  23. slm en.perunding sy nak tanya ada tak cawangan cik belah penang or kedah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, tiada...dan tiada. cuma kami boleh kesana diatas permintaan owner, tapi kos transport, owner yang tanggung. tk

      Delete
  24. assalamualaikum..sy nk tanye kete savvy manual clutch dia sgt2 keras..tp nk tukar gear sumer xde masalah smooth jee..cuma nk tekan clutch keras sgt..kenapa eah? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, tukar cable clutch dulu, kalau masih keras, terus tukar clutch kit. dan kalau untuk jangka masa panjang, boleh mod guna clutch pump. tk

      Delete
  25. salam.. tumpang tanya.. 1.bila waktu sesuai untuk tukar fuel filter.? 2.jika fuel filter bermasalah apakah simptom yang akan berlaku..? 3. boleh tuan jelaskan fungsi fuel filter pada savvy? .
    diharap tuan dapat bagi jawapan sebab sebelum ni saya telah tersilap tukar part yang x sepatutnya ditukar..gara2 terpengaruh pendapat rakan yang kurang arif mengenai masalah enjin savvy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,
      1 - Jika tak kisah dengan kos, boleh ditukar pada setiap 20,000km.

      saya jawab dulu soalan no 3 -

      Kita andaikan fuel filter ni ibarat water filter yang kita pasang pada paip air sinki didapur rumah kita..fungsinya untuk menapis kotoran yang bercampur didalam air, begitu juga fuel filter, untuk menapis kotoran / habuk yang terdapat didalam petrol.

      kemudian barulah saya jawab soalan no 2 -

      Jika fuel filter dah mula tersumbat, performance engine akan mula berkurangan, dan bila laluan minyak dah menjadi semakin sempit, engine akan termati dengan sendiri apabila kita mula menekan pedal minyak, dan lama-kelamaan fuel pump pun akan panas, kerana terpaksa mengepam petrol melebihi kemampuan tekanan yang direka, dan jika nasib tak baik...fuel pump pun akan 'KONG'...
      Tak salah pendapat kawan tu, boleh ditukar kerana ianya memang perlu ditukar kerana dikhuatiri tersumbat. tk

      Delete
  26. Bro alat ganti steering switch savvy boleh emel harganya....tk nazzie@hotmail.sg

    ReplyDelete
  27. Savvy amt saya dah 7 tahun. Petrol tak efisyen lagi. Pikap ok, cuma bila dalam gear 2 dan gustan tu berat sikit. Dah jumpa pomen. Katanya Cek exuast. Bila pegi kedai exaust, terperanjat saya tengok sistem exaustnya berkatan-katan, Ada muffler yang leper bersambung wayer pulak tu. Tak tahu saya yang mana satu berfungsi untu improve fuel consumption. Mungkin tuan boleh cerita sikit pasal sistem exaust untuk amt ni. Wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Check Catalic, kalau dah tersumbat, tukar catalic yang baru. Dan 2 batang exhaust sensor pun harus ditukar, sebab biasanya bila dah 'uzur' , exhaust hanya akan menghantar isyarat Lean sahaja. Makna Lean bagi fungsi LAMBDA, campuran udara melebihi bahan bakar. Engine memang akan terasa power, tetapi engine akan rasa berbahang, kerana pembakaran yang terlebih udara, akan menyebabkan pembakaran yang besar, dan F/C akan lari kerana ECU tak dapat setting ignition timing. Agak2 faham tak? tk

      Delete
    2. Catalic tu benda macam mana beb?..kat mana part tu dipasang? Exaust sensor yg 2 batang macam mana rupenya. Harap saudara boleh emailkan saya fotonya: musamm56@yahoo.com.
      Simpton yg saudara bagi tau tu memang betul, enjin agak berbahang. Semoga dapat respond lebih detail lagi. Saya cukup cinta dengan savvy amt saya nih walaupun bini suruh letgo!!

      Delete
    3. Cer buka skrol ke atas, dan klik SUDUT INFOMASI - harus baca, nanti akan faham apa fungsi exhaust sensor..tapi cerita tu tak habis lagi..otak masih letih, masih banyak kereta yang perlu disiapkan, sebab saya dah skip kerja hampir 2 minggu...ermmm

      Delete
    4. Ada mekanik exaust bagi tau saya, banyak kereta yg ada catalic converter dah tak pakai (buang je!!), lagi baik pikap. Benar ke? Kalau untuk sawi amt apa kesannya kalau saya tak pakai catalic? Mohon jawapan tuan.

      Delete
    5. Soalan ni senang dijawab, tetapi akan menyakitkan hati kepada yang berkenaan.Setelah saya berfikir panjang, saya cuma boleh bagi panduan dan tak bermaksud untuk ditujukan kepada sesiapa, SEKADAR PANDUAN...

      Soalan 1 - BANYAK MEKANIK EXHAUST MENGATAKAN BANYAK KERETA DAH TAK PAKAI CATALIC ..(buang je!!)...

      Jawapan 1 - Setakat manakah pengetahuan mekanik tersebut berkenaan dengan exhaust?

      Jawapan 2 - Adakah setakat pandai bengkokkan paip dan kerja-kerja welding?

      Jawapan 3 - Atau setakat pandai untuk mendapatkan bunyi yang 'POWER'...

      Jawapan 4 - Formula untuk buat perkiraan "RUNNER" dan " COLLECTOR", dan ukuran piping yang sesuai untuk penalaan engine tersebut?..

      Jawapan 5 - Apakah pengetahuannya berkenaan dengan sistem EFI dan standart OBD2?..

      Jawapan 6 - Siapa pula pemilik kereta 2 tersebut...

      Ini adalah panduan, dan jika saudara ingin penjelasan, silalah bertanya kepada mekanik tersebut, saya cuma boleh bagi panduan, biar mekanik tersebut yang menjawab..tk

      Delete
  28. Salam Tuan, nak tanya..bila saya off kan enjin, ada bunyi mcm spring..kreeek..cam tu..dah 3 hari dah. Bunyi apa tu? Sy pakai amt.
    Tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, agak2 kat mana bunyi tu datang ek?..

      Mungkin :

      1 - Bunyi Clutch pump atau Clutch Pressure Plate...

      2 - ...no idea...

      cuba dengar betul2 kat mana bunyi tu datang... tk

      Delete
  29. berape lame nk tukar timing belt ngan clutch plate kalo wat kat tempat sedare...leh bagi harge skali x?sy da register member...

    ReplyDelete
  30. Tukar clutch ngan timing belt amik masa 2 hari, harga boleh pilih pakej dalam blog saya. tk

    ReplyDelete
  31. sy pmilik savvy amt. so far cndtion ok tp stil wory tntg pmslhn amt. minat nk bt cheking ape2 ptt y blh dtukar kt kete ksygn tu....mcm breakpad ke clutch plt ke. upgrate skt ke... mcm mna nk deal tu??? info kt sy email add pert87_mlk@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMT sebenarnya okey, cuma setiap 40,000KM mesti buat service pada AMT part, seperti : tukar minyak gear oil, service clutch pump dan tukar minyak renaultmatic baru..dan insyaallah jarang berlaku masalah breakdown.tk

      Delete
    2. bpe agknye cost nk servce sgl di ats :-)... lets me know pert87_mlk@yahoo.com. dan bila blh sy bt servcenye?

      Delete
  32. Berminat betul saya dengan Savvy ni...
    Tgh tunggu approval bank utk Savvy merah...
    Dapat je, terus nak daftar sini ler...
    Jadi ahli...
    Pastu hantar ke tempat saudara utk buat services yg patut...
    :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      Baru dpt call, hari khamis dah boleh ambik keta tu...
      Hehehe....
      Tuan, hujung minggu ni saya bertapa kat rumah anda...
      Hahaha....

      Delete
    2. Rasanya hujung minggu ni tak available kot..g ganu...dan kuantan..

      Delete
  33. Salam
    Saya pemilik Savvy AMT.
    Pertanyaan saya:
    1. Kalau menggunanakan savvy transmisi AMT,mana yg lebih baik@disyorkan samada gunakan gear manual atau auto?
    2.Benarkah semasa nak start enjin,kita perlu tekan brek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,

      1 - Jika dalam perjalanan sesak, dalam taman perumahan, jalan 'slow' cari makan, bagus guna manual..hayat clutch pump akan lebih lama, kerana pertukaran gear kita yang kawal..jika auto..suka2 ia akan bertukar sendiri mengikut kelajuan.

      2 - Bagus jika amalkan cara ini. tk

      Delete
  34. assalamualaikum bro, saya ada savvy manual..nak tukar gearbox auto boleh ke bro? dudk kat sg besi. berpa kos dia bro? leh email... lee_iron80@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, nak tukar ke gearbox auto atau AMT? Kalau ke gearbox auto, kosnya boleh beli sebuah SAVVY AMT terpakai, sebab SAVVY menggunakan pedal minyak DRIVE BY WIRE..kalau nak tukar ke AMT, boleh offer kepada pemilik SAVVY AMT, siapa yang nak tukar ke manual, dan boleh jimatkan kos..tk

      Delete
  35. Assalamualaikum... kereta saya (AMT)ada masalah gearbox (xbleh change auto, guna manual jee..) dan berbau hangit bila start waktu pagi, lampu amt juga dah menyala. Sy dh majukan masalah ke proton dan tlh dibaiki dan elok dlm masa 2 minggu je, kemudian masalah berulang lg.. Part yg dh ditukar electonic pump, accumulator, clutch plate dan speed sensor. Bawa blk ke proton, adviser kata MUNGKIN kena tukar clutch pump. BETUL KE? atau ada part y lain mungkin rosak dan kosnya.. Mohon replay nazeham_22@yahoo.com.sg. TQ

    ReplyDelete
  36. Wassalam, saya dah balas pada email saudara, seperti saudara minta..tk

    ReplyDelete
  37. Sy dh terima email 2.. tq. nk tnya lg klu tukar clutch pump baru warranty brapa lame yek? Klu 2nd mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yg baru, tiada warranty, tetapi jika clutch pump recond. warannty 3 bulan atau 5000km atau mana sampai dulu. tk

      Delete
  38. dekat kota kinabalu sabah awak boleh datang ker klau request nak service amt clutch pump?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...ada berapa kereta ek..tapi kena sediakan penerbangan pergi balik..dan penginapan..tk

      Delete
    2. thanks.klau perlukan bantuan nanti saya telefon..

      Delete
  39. Bro nk tanye berapa kos temperature sensor savvy?.. ape jd kalau cabut switch low fan (lipas radiotar mati) engine ade efect x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM120 termasuk kos pos laju, kalau harga member, sila sms dan berikan sekali no kereta. Kalau cabut soket wiring dari sensor tersebut, fan motor akan terus hidup, sehingga engine dimatikan. Kesannya -

      1 - HAYAT FAN MOTOR AKAN MENJADI PENDEK,

      2 - ENGINE TIDAK MENDAPAT BACAAN LOAD DARI KUASA BATERI YANG DIGUNAKAN UNTUK MENGHIDUPKAN FAN MOTOR,

      3- BACAAN SUHU YANG TAK TEPAT, AKAN AKAN BERLAKU PEMBAZIRAN PADA PENGGUNAAN PETROL..

      yang yang mana, jimat petrol atau jimat dari kos tukar water temp sensor....tk

      Delete
  40. salam perkenalan.. savvy saya susah nak hidup.. kadang2 enjin mati sendiri time corner.. yg terbaru temperature naik sampai berasap.. pegi mekanik semua ckp mahal dan x nak buat utk savvy.. macamana ye.. tahu tak kat teluk intan perak mekanik yg mahir? tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, banyak sebab punca masalah ni, cuba pergi keproton, mungkin boleh selesaikan masalah. tk

      Delete
  41. assalamualaikum bro, 1 - check engine
    2 - fault code 1 indicator(lampu tanda gunung)
    3 - fault code 2 indicator (stop engine) semua indicator tak bernyala dan enjin tak dapat dihidupkan..apa masalahnya dan bagaimana penyelesaiannya?

    ReplyDelete
  42. Wassalam,
    Rasanya soalan saudara berkenaan semua indicator tak menyala...kalau tiada scan tool, cuba check MAIN RELAY di kotak fius sebelah bateri. Kemungkinan RELAY dah kong...jangan lupa check fius sekali..tk

    ReplyDelete
  43. Salam.saya ada savvy AMT tahun 2007.masalah dia bila jalan lampu AUTO akan mnyala.kalau gear 2 sampai sudah la gear 2.so saya akan matikan enjin utk neutral.kerap tgh jalan asik restart je trus xbole start.lampu auto tu trus menyala.saya dah hantar ke proton servis mutiara damansara.agak terperanjat dgn quotation dia bg tukar accumulator, clutch cylinder, robotic ape tah, and wiring enjin.total kos 16k !!! Saudara ada apa2 cadangan utk setelkan masalah ni x.TK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, seperti yang kita perbincangkan melalui telefon. tk

      Delete
  44. salam saudara....
    sy berharap dapat mnjadi members..sy tggl brhampiran dgn tempat saudara...cuma skrg ni baru dapat tahu ada specialist savvy disini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. daftar je, dah jadi member..tak kena bayar pun..tk

      Delete
    2. blom dftar lg...smlm ptg bru g survey tmpt saudara..byk gak savvy kt situ....sy duk area bomba bkt katil....lpas ni da leh hntar....sbb kereta sy berbau hangit...maybe cluth plate da hbis kott....brp cost utk pnukaran trsebut??
      tengkukhairulmufazir_jayz@yahoo.com

      Delete
    3. kereta sy savvy manual je bang.....kekadang temp 3 & 4 bar>>>padahal baru tukar motor n host..then kekadang meter naik kekadang xnaik...xtaula ape mslhnya....klau g bgkel xbuat appoinment dulu bleh ker??

      Delete
    4. Kalau nak datang melawat, boleh...tapi kalau nak bersembang, kena tunggu lepas saya habis siapkan kerja...kalau datang nak terus repair..tak boleh..sebab kereta yang datang, semua dah booking dulu..saya sorang je yang buat kerja..dalam satu masa, saya cuma boleh tumpukan pada satu kereta...alahaiii...:)

      Delete
  45. aslmkum saudara... sy nak tnya kalau OEM VEHICLE SPEED SENSOR - METER bole dibersihkan atau di cuci tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, kalau dah rosak, terus tukar dan stok kami cukup untuk 10 tahun akan datang...tk ;)

      Delete
  46. Bro,
    bagaimana nak tukar timing belt Savvy... Ada orang kata kena buat keluar enjin dulu...betul ke...Boleh tak bagitau step-stepnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin2 le selak pages sudut infomasi, siap gambar saya dah bagi, ikut je stepnya. tk

      Delete
  47. Assalam,
    Suis aircond kereta saya tak berada pada nobor yang betul...macam loose gitu tp aircond masih berfungsi...Boleh dibaiki lagi ker... kena tukar apa ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, boleh, tukar je tombol / knob switch aircond. tk

      Delete
    2. Berapa harganya....

      Delete
    3. sya pun pernah terkena.. bubuh gam gajah je.. so far alhamdulillah. tak tanggal2 lg dah.

      Delete
  48. Assalamm,
    Kala saya DIY spark plug Savvy kesayangan saya..perlu special tool ke,, Tolong share..TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, perlu..sebab spark plugnya pelik sikit...halus macam plug motor honda c70..kami ada jual tools nya, RM200.00 je, untuk wang pos laju, tambah RM10 untuk semenanjung. tk

      Delete
  49. Assalam,
    Berapa harga aircond radiator bagi proton savvy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, kalau condenser aircond, boleh cuba tanya di kedai yang membaiki aircond...kami memang tak pernah jual. tk

      Delete
  50. assalamualaikum bro saya ada pertanyaan kereta savvy manual jika start kadang2 injin bole turun n mati bila start balik dia jd ok plak dan speed kurang jika saya menekat brek kereta terasa terenjut2 mcm kita naik kuda plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam sis, banyak sebab..ignition coil...engine speed sensor...throttle body atau ecu...nak kepastian, diagnostic dulu. tk

      Delete
  51. assalam bro..saya nk tnye sikit..pasal savvy saya(mt) ..kalau nk start enjin je ade bunyi berpusing..xpasti tu bunyi ape..bunyi mcm gear longgar or gear berpusing pon ade..tp still xboleh start..kene start 7,8 kali or lebih baru blh hidup enjin..knp ye?tnye bengkel dorg pon xtaw..harap bro dpt tlg..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, kemungkinan, solenoid starter dah problem, gear stater berpusing, tetapi tidak keluar untuk crank flywheel. tk

      Delete
  52. assalamualaikum keta da diagnostic dekat eon serves tp x dpt kesan masalah 2 ... ada cadangan lain x masalah tetap sama bila start enjin .. enjin hidup tp x smpi seminit enjin akan jadi low n jerking terus nak mati tekan minyak enjin akan kembali normal pas 2 akan jd balik ... tolonggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, bwnyak bemda yg nwk kena periksa.
      1 - fuelpump
      2. Fuel regulator
      3. Fuel filter
      4. Fu3l . Pipeline
      5. Fuelrail
      6. Injector
      7. Semua relay
      8. Wire body
      9. Can bus
      10. Sensor
      Dan banyak masa yh diperlukan intuk pemeriksaan. Tk

      Delete
  53. Assalamualaikum,

    ada sapax2 sini pernah kena bila jam atas bukit lama sikit akan bunyi beep macam pintu tak tutup rapat punya beep. bila jalan dia ok balik.

    soalan:
    1. saya baru kena semalam bila nak reverse parking atas bukit dia bunyi beep & then aircond terus tak sejuk. bila on/off aircon bunyi bising kat engine....kreeek kreekkk kreekk...
    2. off engine 5min on balik aircon sejuk balik.

    apa masalah nie actually?

    terima kasih En...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud saya jam atas bukit tuh bila kita jalan sikitx2 tapi bila free gear & jalan cam biasa beep hilang.

      Delete
    2. Wassalam, ini kes untuk AMT. bila kita gantung clutch ( maksudnya jalan slow2..tekan minyak..lepas...tekan..lepas ), suhu clutch plate akan naik sampai 250 celcius...dan buzzer akan bunyi..jgn amalkan cara pemanduan macam ni.. tk

      Delete
    3. ok...saya cuba jugak elak tapi kadangx2 tak buleh buat apa pasai kalau jalan jam atas bukit memang kena jalan sikitx2...
      kalau buzzer tuh dah beep, memang ada masalah clutch plate ker En?

      terima kasih...

      Delete
    4. Jika terpaksa menempuh perjalanan yang sesak dan berbukit, cuba amalkan cara permanduan begini.

      1 - gunakan gear 1 manual.
      2 - bergerak kehadapan apabila kereta hadapan telah bergerak dalam jarak 2 buah kereta.
      3 - behenti, tarik handbrake dan freekan gear supaya software tcu tidak mengesan kenaikan suhu clutch plate.
      4 - bergerak semula apabila kereta hadapan telah bergerak dalam jarak 2 buah kereta.
      5 - begitulah seterusnya.
      6 - buat bodoh je kalau org belakang horn.
      7 - Jangan cucuk kereta depan rapat2...

      cubalah...mudah2an saudara boleh jumpa cara pemanduan yang betul tk

      Delete
  54. bagus tips tuh ada jugak saya dok buat....terima kasih En...

    1. kiranya savvy semua kena drive cam nie or memang ada parts yg problem?

    2. pasai yg bunyi kreeekk kreeeek masa bunyi beep tuh pulak apa cerita ya sampai aircon pun mati terus. tapi ada balik lepas tunggu 5min...

    ...terima kasih

    ReplyDelete
  55. Sama2,

    1 - semua savvy AMT.....

    2 - biasanya kalau bunyi kreekkk krekkkk...tu bunyi clutch actuator menarik clutch fork...dan clutch cover dah berbunyi...

    ReplyDelete
  56. salam bro...scan tools xpat nk msuk sistem...nk kesan penyakit pon xdapat...kete xley start dan suma indicator, check engine,fault code 1,2 x myala...dak proton dtg pon xley watpe.enjin lgsung xley nk start..savvy manual..dah dkt smggu sadai kat dpn uma...mtk cadangan dan pandangan...tq..

    ReplyDelete
  57. Wassalam, check main relay dulu...ada function tak.? wire body? ketat tak? kadang2 bila kita gunakan bateri cell basah, wap dari bateri tersebut akan menyebabkan hakisan..tk

    ReplyDelete
  58. Tq bro..nnt pape sy tnya lai..lau x pon nnt sy aturkan bro tuk dtg jb jew tgk kete sy..

    ReplyDelete
  59. salam bro..main relay n wire body 2 belah mane..? relay yg kat atas 2 ada 10 bro...

    ReplyDelete
  60. Terbalik dan tudungnya, dan baca, kemudian cabut relay box, kat bawahnya pun ada relay lagi..tk

    ReplyDelete
  61. Salam abg Shah, kalau kos nak convert savvy amt ke manual boleh tau tak??.. anggaran.. sekarang ni AMT saya takda masalah, cuma standby je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, kosnya boleh beli satu savvy terpakai....barang harga dah macam emas....huhuu

      Delete
  62. alamak.. seram pulak mendengarnye.... hehe.. kalau beli savvy manual 2nd hand pun bawah 10 je... tq bang shah...

    ReplyDelete
  63. salam bro, relay n wire body dah check dan dalam keadaan baik...still semua indicator xmenyala dan enjin xpat dihidupkan...

    ReplyDelete
  64. salam bro..ada x ecu yang nk dijual..? brape harganya...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bro..2 harga ecu skali ngn tcu ker...?

      Delete
    2. ECU sahaja. kenapa dengan TCU saudara. tk

      Delete
    3. mcm mane kalau saya nk amik bli ecu 2....?

      Delete
    4. Boleh call direct ke handphone saya. nak ECU untuk AMT atau MT ek? bagikan part no.. tk

      Delete
    5. mt...baru ker yg second..?

      Delete
    6. blg bg no fon x bro..? eamil mysheagigs@yahoo.com

      Delete
    7. part no kne tgu esk..tq.

      Delete
    8. kalau yg baru brape ek..?

      Delete
    9. Salam bro..email sy xblh nk bkk..bro msj no ni jela..0127395668..tu no sy..sy nk tnya klau sy tkar ecu..kete 2 blh hdup x klau sensor kunci 2pon osak..xde inflict ker ngn ecu lau tkr sensor kat kunci 2..?

      Delete
  65. assalamualaikum sedara,
    sya suda daftar jadi member semalam...
    saya ada savvy MT tahun 2005.

    saya amat kagum dengan kefahaman tuan mengenai enjin savvy,tidak ramai mekanik yg tahu, ada pun yg sekadar buat2 tahu sahaja.main tembak rambang sahaja..

    tuan,
    savvy saya telah lebih dari pada 6 bulan tidak bergerak...(akibat kekangngan masa dan budje)

    Insya Allah bulan depan,saya mahu mahu restore balik savvy saya(amat rindu dengan handlingnya)kerana ini merupakan kereta saya yang pertama sebelum kahwin sampai sekarang...banyak sentimental valuenya...

    di bawah adalah masalah yang telah/sedang di hadapi.

    1. terdapat liking (air) pada enjin (pada bahagian part yang berada d atas speed sensor/TDC)
    2. power stering switct kena tukar.
    3. bunyi ketika mengambil selekoh.(tak kuat sangat lah macam bunyi org mengetuk pintu di malam pertama je..hahahhahh)
    4. enjin bay yang agak kotor kesan minyak dan habuk y mendap.

    5.timing belt kena ganti(baru sekali sahaja ganti)

    6. aircon compresor rosak,air-cond tidak berfungsi lansung.angin ada,sejuk xda.

    7.cermin depan retak....

    untuk pengetahuan tuan,savvy saya juga telah pernah menjalani general overhaul akibat tempture naik seterusnya mengakibatkan head cover jadi cair....dan

    setelah panjang lebar cerita,adakah sudi tuan dapat berkongsi tips mengembalikan savvy saya tersebut.
    4.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oya part yang mana saya patut dahulukan untuk di ganti...

      Delete
    2. Wassalam, saudara Haze..

      Terima kasih diatas pujian..dan berikutnya adalah jawapan kepada persoalan saudara.

      1 - Tukar Thermostat dan kesemua klip hose, kemudian gunakan 100% coolant.

      2 - Saudara dah pun berikan jawapannya..

      3 - Driveshaft, kiri / kanan terus tukar sebatang yang baru, berserta lower arm, shock absorber dan absorber top mounting.

      4 - Keluarkan engine dari engine bay, kemudian bersihkan keseluruhan kawasan tersebut, dan kesemua connector wiring harus dicuci dengan pencuci contact cleaner ( tak kira apa jenama ).

      5 - Jawapan dari saudara.

      6 - Aircond, fully service, tukar expansion valve dan filter drier.

      7 - Cermin....buat claim insuran..

      8 - Saya ada sebiji engine baru....BERMINAT!!!!...

      9 - savvy saudara dah jadi pengantin baru.....

      10 - Terima kasihhhhhhh....

      Delete
    3. terima kasih tuan atas jawapannya.
      makan belanja yang agak besar juga ni rasanya ni....
      boleh tolong berikan jumlah harga barang di bawah termasuk penghantaran ke sabah.

      1. thermostat
      2.water pump
      3.power stering switch
      4.time belt set

      emelkan pun boleh di:
      haze258@gmail.com
      terima kasih

      Delete
  66. terima kasih bang shah atas perkongsian tadi... harap Savvy JDT saya dapat beroperasi pada tahap optimum....

    JLH *41*

    ReplyDelete
  67. assalam..saya nak tanya..kereta savvy saya nie susah untuk nak dihidup kan...ada tip x cara yg senang..dan x merosak kan kereta..

    ReplyDelete
  68. assalam..saya nak tanya..kereta savvy saya nie susah untuk nak dihidup kan...ada tip x cara yg senang..dan x merosak kan kereta..

    ReplyDelete
  69. salam kepada tuan yang handal. Savvy AMT saya dh berusia 7 tahun. Masalah yang saya hadapi ialah ketika berada di gear 1 kereta di boleh dirembat secara mengejut. kalau tekan pedal terus rembat konfirm kereta akan tersengguk-sengguk pastu enjin mati. kenapa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Clutch position sensor....tukar sensor tu, dan reprogrmming semula. Tk

      Delete
  70. Assalam sedara,

    Nak tanya, kereta savvy saya ni dah kong...tak boleh start langsung, dah 3 kali hantar workshop biasa diorg tukar benda sikit, skejap elok pastu 2 hari jadi lagi...so saya hantar kat proton service centre terus, diorg dah diagnose, sy tak berapa pandai nak explain, diorg kate problem wiring,engine harness,dah cair, sparepart plus pemasangan rm900, and spare part tu kena order kat france, mau 1-2 bulan baru smpi, boleh bagi opinion tak, ke ada cara lain, btw saya dok di kajang selangor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, manual atau amt...wiring engine, kami ada stok. Tk

      Delete
  71. salam ..saya nak tnya..kereta savvy saya AmT.bila saya memandu auto.dye tukar gear manual sndiri.nape yek?harap ad maklum blas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba perhatikan meter kelajuan semasa memandu, jatuh tak? tk

      Delete
  72. Salam.. saya nk tanya bengkel kt mana dan mcm mana nk dftar jadi ahli? Saya baru saja pindah mai melaka... Kalau boleh nak dpt kn no contact...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,workshop di durian tunggal melaka, tetapi kami hanya menerima customer yg booking dulu. Utnuk pertanyaan, boleh call 0172257944 atau 011 18232434. Tk

      Delete
  73. salam
    savvy sye AMT 2007.
    Masalah start x hidup bunyi kreeeekk kreeeekkk...dan padel minyak rasa mcm loss jer...
    ada penyelesaian?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam
      Buat diagnostic dulu, baru boleh dapat jalan penyelesaian. tk

      Delete
  74. Salam. Kalau savvy AMT langsung tak nak masuk gear. Apa masalah dia?

    ReplyDelete
  75. SALAM BRO..savy AMT saya ada problem xboleh masuk gear..dah start semua ok tapi bila masuk gear xleh jalan..auto,manual,reverse semua xboleh..apa msalah ye? nak segera dibaiki..boleh call saya 017-5685993

    ReplyDelete
  76. salam, nak tanya kalau minyak AMT berkurang sbb apa ye walupun dh top up...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam MINYAK amt akan kurang sekiranya terdapat kebocoran. Selain Dari sebab ITU MINYAK tersebut tidak akan kurang. MINYAK akan mengalami pasang surut dengan adanya tekanan Dari sistem robotic. Sekiranya En. Top up MINYAK tersebut, panda waktu tiada tekanan minyak akan dikembalikan kedalam tank. akibat Dari top up yg dilalukan, Ia akan JD penuh Dan keluar melalui penutup atas. Sekian

      Delete
    2. Waalaikumsalam MINYAK amt akan kurang sekiranya terdapat kebocoran. Selain Dari sebab ITU MINYAK tersebut tidak akan kurang. MINYAK akan mengalami pasang surut dengan adanya tekanan Dari sistem robotic. Sekiranya En. Top up MINYAK tersebut, panda waktu tiada tekanan minyak akan dikembalikan kedalam tank. akibat Dari top up yg dilalukan, Ia akan JD penuh Dan keluar melalui penutup atas. Sekian

      Delete
    3. terima kasih atas info..kalau nk pateri terus TDC ada buat x??kete ni 3,4 bln skali mesti susah nk start selepas cuci TDC..ke kena tukar baru??

      Delete
    4. En. Boleh datang ke bengkel untuk mendapatkan service tersebut. Bengkel kami di durian tunggal. Until tempahan tarikh Silva SMS/ whatsapp keep Italian 017 2292 433. Until makluman tdc tidak boleh di cuci atau di asah dan sewaktu dengannya. Tk

      Delete
  77. Salam..nama saya Puan Faz..sy memiliki savvy manual tahun 2006..4 hari lps savvy sy tetiba mati enjin di r&r gambang n xdpt dihidupkan smula.terpaksa towing n hantar ke bengkel..berhari2 pomen investigate apa yg xkena ngn savvy sy..n at last dia detect sensor pedal minyak savvy rosak..masalah skrg ni spare part tersebut sukar diperoleh.dah 4 hari jg savvy xdpt dibaiki..boleh tuan emel kat sy apa sebenarnya sensor pedal minyak tu..tuan ada stok ke & brapa anggaran kos barang tersebut..emel sy fazz817@gmail.com..terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam puan, saya cuba balas melalui email, tetapi alamat email puan tidak lengkap. Saya tidak pasti sensor apa yang bengkel tersebut maksudkan, supaya tidak tersalah bagi sebutharga, seeloknya puan dapatkan dahulu PARTS NO yang tertera pada sensor tersebut, dan emailkan atau SMSjkan kepada saya. Tk

      Delete
  78. hi... salam.. nk tumpang tanya.. saya pakai savvy 2005 mt. kereta sy ada masalah dimana rpm meter naik cepat ok cumma top speed ada masalah. rasa berat dan semput kereta tapi rpm cepat naik. apa masalahnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, Wassalam. Saya tak pasti maksud semput yang dinyatakan, jika RPM naik cepat tetapi tidak seimbang dengan kelajuan kereta, maknanya clutch plate dah slip. Jika semput, mungkin fuel filter dah tersumbat, atau engine dah low commpressor. tk

      Delete
  79. email at ravi.eswaran@yahoo.com

    ReplyDelete
  80. salam, saya nk baiki AMT CLUTCH PUMP sbb bocor sbb minyak AMT berkurang apabila top up dan nk pateri trus tdc...harap boleh bagi quotation untuk pembaikian tersebut..sekian..email ke mhairulk@gmail.com...bila boleh wat appointment??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,
      Boleh call direct ata sms kepada kami. tk

      Delete
  81. salam... saya dah tukar kipas baru utk temperature naik & bateri baru utk senguk2.. tp still susah start, senguk2 & kalo pnskn enjin kete lama sikit lupa pasang ekon temperature naik lagi berasap... kering air.. nape ye.. tq.

    ReplyDelete
  82. Wassalam, punca sebenar radiator fan tak berpusing apabila tidak menggunakan aircond adalah disebabkan water temp sensor dah rosak. Sila tukar baru dan gunakan 100% coolant.
    Jika engine tersengguk2 atau susah nak start, solder atau pateri terus ESS. tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan jika AMT, tersengguk2 semasa mula2 nak bergerak, atau clutch menyentap2, sila tukar CPS dan buat programming semula. Untuk alatganti, boleh call direct atau SMS kepada kami. tk

      Delete
    2. yg mana satu num utk dihubungi ye... tq...

      Delete
    3. 011 18232434
      017 2257944
      017 2292433 - utk order sparepart
      Tk

      Delete
  83. ok.. saya akn sms nanti.. tq...

    ReplyDelete
  84. salam tuan,
    saya ada hantar emel semalam...mohon tengok2 dan jawapkan...

    ReplyDelete
  85. salam tuan.
    kereta savvy saya ni bila berhenti dekat traffic light,bila jalan balik enjin dia bergegar dulu pastu nak tukar gear dia mcam 'menarik'.lepas tu kalau tukar gear atau drop gear dia akan bunyi 'ktak!!'...mohon pencerahan dari tuan.rimas saya dengan keaadaan kereta ni.

    -fk-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,

      1 - Bergegar semasa starting, sila check pada mounting engine, biasanya dah pecah.

      2 - Macam menarik tu, check CPS pada clutch Actuator, tukar jika dah problem dan program semula.

      3 - Bunyi 'ktak' tu biasanya hanya untuk SAVVY AMT, apa saiz Tayar yang digunakan?.

      tk

      Delete
    2. Salam tuan,
      Masalah pertama tu bukan terjadi semasa starting enjin tp berlaku semasa memulakan perjalanan dlm gear 1 sahaja. Adakah penyebabnya masih sama spt jawapan tuan? Jika sama, mounting manakah yg selalunya menjadi penyebab?
      Untuk masalah ketiga pula, saya menggunakan rim dan tayar standard. Dan bunyi tu hanya berbunyi kuat selepas menempuh perjalanan jauh.
      Mohon pencerahan sekali lagi.

      -fk-

      Delete
    3. Sila tukar kesemua mounting engine...dan tukar minyak gearbox baru... 3.5liter. Tk

      Delete
  86. salam. savvy manual saya susah nak start. saya cuba tekan break dn minyak semasa start beberapa kali baru berjaya. lepas tu berasap kuat berbau sampai bila dh jln psang ekon berbau sampai dlm kereta bau asap tu. dln perjlnan akn senguk2 dan kdg2 enjin mati masa corner. kalau nak gerak balik selepas berhenti2, rasa berat sangat dan kdg2 mengaum2 bunyinya. kenapa ye? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..susah nak hidup dan termati semasa selekoh berpunca dari masalah yg sama -ESS a.k.a Engine speed sensor.

      Masalah berbau asap ialah disebabkan breathing hose kat belakang kotak angin engine dah pecah..sila tukar yg baru..engine berat sangat2...sila buat pemeriksaan pada engine atau ayat pasar...buat service kereta...mileage dah berapa km? Tk

      Delete
    2. Wassalam..susah nak hidup dan termati semasa selekoh berpunca dari masalah yg sama -ESS a.k.a Engine speed sensor.

      Masalah berbau asap ialah disebabkan breathing hose kat belakang kotak angin engine dah pecah..sila tukar yg baru..engine berat sangat2...sila buat pemeriksaan pada engine atau ayat pasar...buat service kereta...mileage dah berapa km? Tk

      Delete
    3. mileage hampir 100k dah... lagi satu, ada yg suggest buat top overhoul saja. macamana ye?
      aya bru beli 2 thn kereta ni kt used car. saya agak owner sebelum ni x pernah servive kereta laaa sebab buku service proton dia bersih je.. ^__^
      macam mana ye...

      Delete
    4. Tukar timing belt dulu.yg ini sangat penting sekali. Tk

      Delete
    5. Tukar timing belt dulu.yg ini sangat penting sekali. Tk

      Delete
  87. salam.
    berapa kos nye ye untuk mounting enjin,clutch actuator dan nak bg hilang bunyi 'ktak'! tu..sbb sy dh pg check dkt bengkel dia check xd problem,lpastu dia cuma tukar mnyak gear dan kmungkinan dia ckp ignition coil problem..sy xtau apa yang pomen tu tukar problem still xhilang..minta tuan bg harga untuk kesemua brg tu 01123647330-fik,shah alam.tq

    -fk-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila whatsapp atau sms ke 0172257944 .tk

      Delete
    2. Sila whatsapp atau sms ke 0172257944 .tk

      Delete
  88. Salam tuan..saya ada 2 masalah dgn savvy manual saya.
    1. Speed meter x jalan.....sekali sekala dia jalan.
    2. Kereta saya selalu tersenggok senggok ketika menukar gear...
    harap tuan dapat memberi maklumat ttg kerosakan tersebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalah biasa..boleh diy sendiri.Cuma perlu tukar vehicle speed sensor dan engine speed sensor sahaja. Tk

      Delete
    2. Masalah biasa..boleh diy sendiri.Cuma perlu tukar vehicle speed sensor dan engine speed sensor sahaja. Tk

      Delete
  89. Adakah perlu untuk menukar kedua dua sensor? Dan brpkah kos bg kedua dua sensor tersebut? Tersenggok-senggok berpunca dr sensor juga?
    Tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul..saudara boleh sms atau whatsapp ke 0172257944 utk tempahan. Nytakan sekali lokasi penghantaran. Tk

      Delete
    2. Ya betul..saudara boleh sms atau whatsapp ke 0172257944 utk tempahan. Nytakan sekali lokasi penghantaran. Tk

      Delete